zatvor Remetinec Foto:Zeljko Lukunic/PIXSELL; EPA MILOS VUKADINOVIC; Rajko Ristić; Goran Stanzl/PIXSELL;

Nakon što je Filip Korać, koji je u medijima ali i od strane najviših državnih zvaničnika označen kao jedan od najopasnijih kriminalaca u Srbiji, predao hrvatskoj policiji jer želi da učestvuje u postupku koji se u toj zemlji vodi protiv njega, smešten je u Remetinec, ozloglašeni hrvatski zatvor u kom je boravio veliki broj Srba.

zatvor Remetinec Foto:HRVOJE POLAN / AFP / Profimedia

Korać i dalje boravi u Remetencu, a kako se protiv njega u Srbiji, po svemu sudeći, ne vodi nikakav postupak, pretpostavlja se u ovom trenutku da do njegovog izručenja neće ni doći. U ćelijama ozloglašenog Remetenca, najvećeg zatvora u Zagrebu, boravili su mnogi srpski kriminalci, a sam boravak u tom kazamatu za neke od njih bio je ključan.

Filip Korać Foto:Rajko Ristić

Sretko Kalinić Zver

Zemunac Sretko Kalinić, koji je zbog svoje brutalnosti s godinama zaradio nadimak Zver, završio je u Remetencu 2010. godine, nakon pucnjave u kojoj je učestvovao zajedno sa svojim „kolegom“ iz zemunskog klana Milošem Simovićem. Obojica su u to vreme boravili u hrvatskoj sa lažnim dokumentima, krijući se od srpskih pravosudnih organa. Jednog popodneva, na lokalnom jezeru, dok su roštiljali, došlo je do svađe. Navodno, Simović je bio besan jer se Kalinić navodno udvarao njegovoj supruzi, pa ga je sa dva hica ustrelio u stomak, a prema drugoj verziji, do sukoba je došlo zbog neravnopravne raspodele novca.

Sretko Kalinić Zver Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Sigurne smrti Kalinića je spasio prolaznik, koji ga je zatekao okrvavljenog i pozvao Hitnu pomoć. Kalinić je zbrinut, a kako je imao falsifikovana dokumenta, niko nije mogao ni da pretpostavi da se u hrvatskoj bolnici nalazi jedan od najtraženijih srpskih begunaca, sve dok to sam nije priznao. Nakon toga, premešten je u Remetinec, gde je boravi sve do izručenja Srbiji.

Željko Ražnatović Arkan

Na spisku „stanara“ Remetenca našlo se i ime Željka Ražnatovića Arkana, nakon hapšenja u Dvoru na Uni 1990. godine. Njega je, kako su hrvatski mediji ranije pisali, u toj državi uhapsio Milan Šerbula, koji je svojevremeno ispričao kako je tekla sama akcija privođenja.

„Krenuo sam za njim i pratio ga na pristojnoj udaljenosti. Radiovezom sam pozvao još dve patrole da prate mene. Ja sam mu svojim vozilom prišao tako da sam mu zatvorio put. Vrata terenca su se otvorila. Izašao je muškarac u maskirnoj odori, za koga ću poslije saznati da je Arkan“, ispričao je hrvatskom Ekspresu ranije.

Foto: EPA PHOTO / EPA FILES

Dok su vrata bila otvorena, kabinsko svetlo je gorelo, a kako je jakna bila raskopčana, Šerbula je uočio da muškarac ispod svakog pazuha ima po jedan pištolj. Čuo je da je neko viknuo: “Pali!” Posle je saznao da je to doviknuo muškarac kog su zvali Crkvenjak” Verovatno je mislio da Arkan puca na Milana. S mesta gde je Arkan stajao mogao je videti da se ispred njega preprečio policijski automobil i da je Milan Šerbula, iako je bio u civilu, policajac. Verovatno zato nije pokušao ni da dohvati svoje pištolje, nego je mirno skupio ruke i pružio ih Šerbuli.

Foto: EPA/MILOS VUKADINOVIC

Tada su privedene još četiri osobe, a u terencu u kom je bio Ražnatović, pronađena je veća količina oružja. Usledio je suđenje, u kom je prvookrivljeni bio Dušan Bandić. Presuda je izrečena naredne godine, gde je Bandić osuđena na tri godine zatvora, Ražnatović na 20 meseci i smešteni su upravo u ovaj zatvor. Međutim, Ražnatović se, pod nejasnim okolnostima, ubrzo našao na slobodi.

Srbin pobegao iz hrvatskog zatvora

Ivan Đorđević, koji je u Hrvatskoj bio osuđen na višegodišnji zatvor zbog trgovine ljudima, uspeo je da pobegne iz Remetinca. Međutim, pošto je reč o strgo čuvanom zatvoru, Đorđević je morao da smisli dobar plan za bekstvo. Tako je još u čeliji progutao bateriju, zbog čega je tražio lekarsku pomoć. Prebačen je u zatvorsku bolnicu „Sestre milosrdnice“, shodno uobičajenom protokolu, gde je trebalo ustanoviti da li je to što je progutao opasno.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Međutim, Đorđević je u jednom trenutku lekarima rekao da mora da ide u toalet. Sa njim su krenula dvojica stražara, ali je Đorđević uspeo da pobegne kroz prozor. Pokrenuta je opsežna policijska akcija u Hrvatskoj, a on je uhapšen u glavnom gradu i vraćen je u Remetinec.

Kanibal iz Aranđelovca

zatvor Remetinec Foto:Zeljko Lukunic/PIXSELL

Leta 2019. godine hrvatska policija zaustavila je na auto-putu, u blizini Karlovca, kombi zagrebačke registracije u kom su bili srpski državljanin Dragan Pavlović Gaston, koji je svojevremeno bio jedan od vođa „delija“, zajedno sa Hrvatom Goranom Hajdukovićem Čupkom, nekadašnjim vođom Dinamovih „Bed Blu Bojsa“. U prvi mah bilo je čudno da ova dvojica mladića, budući da su prilike među tim navijačkim grupama dobro poznate široj javnosti, zajedno putuju, zbog čega je policija odlučila da detaljno pregleda kamion.

Ispostavilo se da u prtljažnom delu prevoze čak 170 kilograma marihuane. Interesantno je bilo da su obojica bili prerušeni u građevinske radnike, a da su drogu „kamuflirali“ građevinskim materijalom, kako ne bi privukli pažnju. Obojica su smešteni u ozloglašeni pritvor, a samo je Hajduković kasnije osuđen na zatvorsku kaznu od 5 godina. Pavlović je od početka tvrdio da mu je sve namešteno i da je u životu radio svašta, ubijao ljude, ali da „nikada nije petljao sa drogom“.

zatvor Remetinec Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pavlovića su svojevremeno srpski mediji nazivali „kanibalom iz Aranđelovca“. Tokom boravka u kragujevačkom zatvoru, 2016. godine, on je nezadovoljan kvalitetom i količinom hrane pretukao kuvara, a zatim mu odgrizao deo uha. Sa druge strane Hajduković je široj javnosti poznat i kao jedan od kriminalaca koji je, želeći da oteža nadležnim organima otrkivanje njegovog identiteta, spržio sebi jagodice na prstima.

zatvor Remetinec Foto:Zeljko Lukunic/PIXSELL

Pink Panter

U zatvoru u Hrvatskoj je završio i Aleksandar Tasić, član „Pink pantera“, koji je jedno vreme ćeliju delio sa gazdom Dinama Zdravkom Mamićem koji ga je častio u zatvorskoj prodavnici. Jutarnji list je pre nekoliko godina pisao da Mamić redovno izdržava Tasića u zatvoru, da mu svakog 21. u mesecu šalje 2.000 kuna (oko 260 evra) za kantinu, ali da je nakon izlaska iz kazamata stupio u kontakt sa njegovom porodicom.

Bonus video: Bekstvo iz Alkatraza, Džon Dilindžer

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram