Foto:skyecceurope.com; shutterstock By MoonSplinters

Tajni kanal komunikacije preko telefona kompanije "Sky ECC" prvi put je probijen u februaru 2021. godine, uz podršku Europola i Eurodžasta. Na sajtu Europola objavljeni su podaci o toj akciji, a u pitanju je komunikacija čije je praćenje dovelo istražitelje do informacija o osumnjičenoj kriminalnoj grupi Miloša Medenice, sina uhapšene nekadašnje predsednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice. Takođe, i do novih informacija o delovanju grupe Pljevljaka Darka Šarića, koji je nedavno opet uhapšen u Beogradu, piše RTCG.

Prema podacima sa sajta Europola, pravosudni organi i organi za sprovođenje zakona u Belgiji, Francuskoj i Holandiji su početkom prošle godine u martu prošle godine uspeli da sagledaju šifrovanu komunikaciju od strane velikih organizovanih kriminalnih grupa (OCG). To su uradili uz podršku Europola i Eurodžasta.

Pročitajte još:

Time su, piše na internet sajtu Europola, stekli neprocenjiv uvid u stotine miliona poruka koje su razmenjivali kriminalci, navodi RTCG.

Ovo je, tvrdi Europol, rezultiralo prikupljanjem ključnih informacija o preko sto planiranih kriminalnih operacija velikih razmera, sprečavajući potencijalne situacije opasne po život i moguće žrtve.

Na dan akcije, 9. marta 2021. godine, izvršen je veliki broj hapšenja, kao i brojni pretresi i zaplene imovine u Belgiji i Holandiji.

Europol tvrdi da su od sredine februara vlasti bile u mogućnosti da prate protok informacija oko 70.000 korisnika „Sky ECC“.

„Uspešnim otključavanjem šifrovanja ‘Sky ECC’, dobijene informacije će pružiti uvid u kriminalne aktivnosti u različitim državama članicama EU i šire i pomoći će u proširenju istraga i rješavanju ozbiljnog i prekograničnog organizovanog kriminala u narednim mjesecima, verovatno godinama“, naveli su tada iz Europola.

Firma „Sky ECC“ iz Kanade godinama je na meti bezbednosnih službi.

Pristup korišćenju ove aplikacije plaća se, i to u zavisnosti od toga koliko dugo će se koristiti – u ponudi su tri meseca, pola godine ili godinu dana, a cene licence se kreću od 600 do 2.200 eura.

Foto:skyecc.com/challenge

Izabere se SIM kartica i kupi se njihov uređaj koji je modifikovan kako bi mogao da ispoštuje njihove zahteve sigurnosti i pristupi zatvorenoj „Sky“ mreži. Kada korisnik dobije uređaj, SIM i licencu, aplikacija se instalira putem tutorijala koji stigne uz licencu.

Aplikacija „Sky ECC“ ne može da se instalira na bilo koji telefon, već samo na određene iPhone, BlackBerry i Google Pixel modele.

U presretnutim telefonskim razgovorima sa „Sky“, koje je objavio portal Libertas press, Miloš Medenica i telohranitelj njegove majke, policajac Darko Lalović, dogovaraju navodno krijumčarenje droge i šverc cigareta.

Po objavljenim transkriptima dostavljenim preko Europola, Miloš Medenica je preko „Sky“ navodno dogovarao kupovinu veće količine kokaina, obezbjeđivao transport krijumčarenih cigareta iz Luke Bar, te dogovarao trgovinu i transport marihuane u Beč.

BONUS VIDEO: Zaplena 30 kilograma marihuane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar