Foto: Privatna arhiva

Prošlo je tačno godinu dana od kada je Ivana Tepšić (31) porodilja iz Bečmena preminula nakon porođaja u Višegradskoj zbog, kako njena sestra Ana Marković tvrdi, greške lekara Miloša Petronijevića i anesteziologa Nenada Drobnjaka, a istraga i dalje stoji u mestu.

„Ponovo su slali policiju u Višegradsku, ali ništa se ne dešava. Nalazi su ponovo poslati u Novi Sad na veštačenje, ali po svemu sudeći od toga nema ništa“, kaže Ana Marković za Nova.rs.

Navodi da su se nadležni godinu dana unazad izvlačili na godišnje odmore i koronu.

„Izvlačili su se na koronu, pa na godišnje odmore…“, kaže ona.

Godišnjica njene smrti biće obeležena 15. maja. Inače, dečak kog je Ivana Tepšić donela na svet zove se Teodor i raste sa svojim ocem.

„Kod oca je, pomažu mu njegova majka i sestra. Mališan od jeseni ide u vrtić i dobra je beba“, kaže Ivana.

Podsetimo, Ivana Tepšić je preminula 17. maja u GAK-u, nekoliko sati nakon porođaja usled srčanog zastoja. Nesrećna žena je uprkos pokušajima reanimacije izgubila bitku za život, samo nekoliko sati nakon što je na svet donela dečaka. Njena porodica optužila je za tragični ishod lekarski tim koji ju je porađao, tvrdeći da je Ivana uoči porođaja danima krvarila, ali da se niko od zaposlenih u GAK nije na to obazirao.

“Za smrt moje sestre krivimo doktora Miloša Petronijevića i anesteziologa Nenada Drobnjaka. Digli smo krivičnu prijavu protiv njih. Moja sestra je krvarila kao iz šerpe… Zaustavili su joj krvarenje i nisu hteli da je porode, opet je prokrvarila… Davali su joj bensedine, stalno nas je zvala i plakala i govorila da joj je užasno, da hoće kući i da ne može više da izdrži… Eto, ne znam šta bih vam više rekla”, rekla nam je Ana.

Foto: Privatna arhiva

Ivani je termin trebalo da bude 23. maja, međutim 14. maja je prokrvarila i muž ju je odvezao u bolnicu. Ona je primljena oko 3 ujutru, obavili su sve preglede i odlučili da ona ipak nije za porođaj. Čekali su da krene prirodno. Prema rečima njenih najbližih bila je otečena, imala je visok pritisak, pila je duplu terapiju koju su joj prepisali u Višegradskoj. Potom je ponovo prokrvarila 16. maja. Tada je odvezena u salu, opet sa rečima da nije za porođaj, pa su je ponovo vratili na odeljenje visokorizičnih trudnoća. 17. maja u 9.05, je ponovo prevezena u salu i porođaj je otpočeo. Beba je bila jako krupna, 4 kile i 350 grama i na svet je došla u 12.05. Nakon porođaja u otpusnoj listi su napisali da je sve bilo u redu, ali je porodilja preminula u 16.50 časova. Njena beba je otpuštena iz bolnice i predata je porodici.

Dve nedelje nakon smrti porodilje naloženo je da se uradi unutrašnja kontrola koja će da proceni šta se zaista dogodilo, odnosno, da utvrdi da li je Ivana umrla zbog greške lekara, ali do današnjeg dana ništa nije utvrđeno.

Tim povodom, kontaktirali smo Prvo osnovno javno tužilaštvo iz kojeg su nam rekli: „Povodom utvrđivanja činjeničnog
stanja navedenog slučaja ovo Tužilaštvo uputilo Zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Minustarstvu unutrašnjih poslova, Policijskoj upravi za grad Beograd, Upravi kriminalističke policije, a nakon dostavljanja izveštaja sa traženim obaveštenjima Minustarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave za grad Beograd, Uprave kriminalističke policije, od
strane ovog Tužilaštva upućen je i Zahtev za pružanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu zdravlja, te će nakon dostavljanja izveštaja Ministarstva zdravlja o sprovođenju spoljašnje kontrole biti doneta odluka o daljem postupanju“, rekali su nam.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare