Sreten Jocić Foto:N1

Redakcija hrvatskog "Nacionala" objavila je danas da poseduje snimak telefonskog razgovora, u kom Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam otkriva da je u ubistvo hrvatskog novinara i vlasnika tog lista Ive Pukanića, umešan crnogorski predsednik Milo Đukanović. Navodi "Nacionala" uzburkali su čitav region, zbog čega se danas oglasio i Đukanović, koji je optužio bivšeg srpskog pedsednika Borisa Tadića da mu smešta ubistvo Pukanića. Ovu tezu zastupao je pre nekoliko godina i sam Jocić, koji je tvrdio da su ga najviši državni funkcioneri iz prethodne vlasti terali da optuži Đukanovića, ali i Stanka Subotića Caneta za ubistvo Pukanića".

Podsetimo, Sreten Jocić je u zatvoru 11 godina, a uhapšen je 27. aprila 2009. zbog optužbi da je organizovao ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića 23. oktobra 2008. u Zagrebu, kada je poginuo i Ivin saradnik Niko Franić. U pritvoru je bio sve do 28. decembra 2012, više od tri i po godine, ali je oslobođen optužbi za to delo. Odmah je prebačen u požarevački zatvor „Zabela“ na izdržavanje kazne za podstrekivanje na ubistvo Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš, 1995. godine u beogradskom Sportskom centru „Olimp“.

Jocić je pre nekoliko godina iz zatvora optužio prethodnu vlast i državni vrh na čelu sa Borisom Tadićem da su pokušali d aga nateraju da optuži za ubistvo hrvatskog novinara Mila Đukanovića, kao i da su mu zauzvrat nudili da sebe spasi tog suđenja, ali i pobegne na Kostariku sa novim identitetom.

On je tvrdio da su ga posećivali ljudi bliski sa tadašnjim specijalnim tužiocem Miljkom Radisavljevićem, kao i šefovima policije Rodoljubom Milovićem i Miloradom Veljovićem, ali i samim predsednikom Tadićem. Cilj svega toga, kako je tvrdio, bila je predizborna kampanja 2012. jer je Tadić verovao da bi na taj način osigurao svoju pobedu – kao borac protiv organizovanog kriminala.

Ubijeni Ivo Pukanić, Foto: Profimedia.rs

Podsetimo, u novom broju Nacional piše kako ta redakcija poseduje snimak telefonskog razgovora u kome Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam navodno otkriva da je u ubistvo Ive Pukanića umešan crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Snimljeni razgovor, piše Nacional, vođen je u sasvim drugom kontekstu, a u njemu Joca Amsterdam navodno konstatuje da je mogao biti slobodan čovek da je progovorio o ulozi crnogorskog predsednika u ovoj priči i objašnjava zašto do sada nije prokazao Mila Đukanovića.

Mesto ubistva Pukanića Foto: Profimedia.rs

Snimak je prvo dospeo do policije u Bosni i Hercegovini, a potom i u Hrvatskoj pa je osoba koja je razgovor snimila Jocića prijavila zbog pretnji.

Ovim povodom pozvali smo Zdenka Tomanovića, advokata koji je branio Sretena Jocića da nam prokomentariše ove navode, ali nam je rečeno da nije u Beogradu i da nije moguće stupiti u kontakt sa njim.

Inače, pre nekoliko dana navršilo se 12 godina od smrti Ive Pukanića i Nike Franjića. Oni su stradali 23. oktobra 2008. godine na parkiralištu u dvorištu zgrada na uglu Palmotićeve i Stare Vlaške u Zagrebu kada je eksplodirao motocikl ostavljen kraj automobila.

Počinitelji su pronađeni, uhapšeni i osuđeni. Naručioci ubistva do danas su nepoznati.

Joca Amsterdam je 2014. na sudu negirao krivicu za ubistvo vlasnika Nacionala, rekavši da se protiv njega vodi “kafkijanski proces”. Sud je Jocića oslobodio krivnje, a neposredni izvršitelj ubitva Željko Milovanović proglašen je krivim, kao i Milenko Kuzmanović, koji je optužen za pomaganje u ubistvu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar