Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Molba predsednika Aleksandra Vučića upućena Tužilaštvu za organizovani kriminal tokom obilaska fabrike "Teklas automotive", da ubrza sve procedure kako bi "što pre još jednom otišao na poligraf" povodom krivične prijave koju je protiv njega i Aleksandra Vulina podneo njihov partijski drugar i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, još jednom je, po ko zna koji put, otvorila pitanje da li to predsednik indirektno vrši pritisak na tužilaštvo čak i pred kamerama.

„Onda ću posle (poligrafa) moći s pravom da ispitujem – sve da pitaju, sve što su tamo lagali svih prethodnih dana“, rekao je novinarima nakon obilaska fabrike „Teklas automotive“ i novog pogona namenjenog za proširenje, prenela je Beta. On je naveo da će svi dobiti „tačan odgovor“, ali da ostaje na nadležnim državnim organima da kažu da li govori istinu ili ne.

Vučić je, podsećanja radi, krivičnu prijavu protiv samog sebe i Aleksandra Vulina najavio gostujući na RTS, nakon što je Nebojša Stefanović govorio u video-izjavi o saradnji FBI i ovdašnjih istražnih organa, rekavši da je ključni trenutak u istrazi bio dešifrovanje kriptovane aplikacije „Skaj“ zahvaljujući kojoj su kriminalci, kako se sumnja, komunicirali.

Bivši student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu shvatio je ubrzo da krivičnu prijavu umesto njega treba da podnese neko drugi, pa je za taj posao angažovao Miloša Vučevića koji je to po Vučićevom nalogu već činio u slučaju „Jovanjica“.

Vučević podneo krivičnu prijavu protiv Vučića Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Krivična prijava, kako je to interpretirao Vučić, podneta je kako bi se otklonila svaka sumnja da je predsednik imao bilo kakve veze sa Belivukom. Međutim, kako smo pisali u više navrata, poligraf na koji se predsednik uporno poziva niti je dovoljno pouzdan kako bi se njime išta dokazalo, niti rezultati detektora mogu poslužiti kao relevantan dokaz pred sudom, niti je moguće da predsednik sve ovo ne zna.

Da se iza sve češćih spominjanja „ljute mašine“ koja detektuje promene u telu, a ne laži, krije nešto potpuno drugo, objavili smo nedavno – glavni poligrafista u Ministarstvu unutrašnjih poslova je zapravo brat Ivice Kojića, šefa predsednikovog kabineta.

Pored toga, da li će TOK ubrzati proceduru na „molbu“ predsednika ostaje da vidimo, mada bi hronološki gledano bilo neobično da na red stigne Vučevićeva prijava pre one koju je podneo bivši potpredsednik profesor Vladimir Vuletić doduše drugom tužilaštvu.

Mislio da je „Skaj“ „Skajp“

Vučić misli da je vrlo verovatno da su pojedini iz državnih institucija imali ozloglašenu „Skaj“ aplikaciju koja se proslavila kao tajne aplikacija za komunikaciju među članovima Belivukovog klana.

„Imam samo jedno sokoćalo koje menjam na godinu dana kada ga polupam. Ja prvih pet dana nisam ni znao koja je to aplikacija, ja sam govorio Skajp umesto Skaj pa su me ispravljali. Tako da moram da ih razočaram i da kažem d ne znam ni šta je to“, kazao je Vučić. Ne treba smetnuti s uma da je Nebojša Stefanović, bivši ministar policije, više puta demantovao da je koristio „Skaj“.

Bonus video: Vučić o Belivuku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare