Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, MUP

Direktor policije Vladimir Rebić reagovao je u subotu na navode građana i nekih političara da je policija krenula u rešavanje slučaja prebijanja mladića u Novom Sadu, tek nakon što se u javnosti pojavio snimak na kome se vidi kako Ivan Kontić brutalno prebija mladića i kome lomi obe ruke. Rebić je u svom saopštenju naveo da je policija za slučaj saznala 24. avgusta od lekara, te da su istog dana u saradnji sa nadležnim tužiocem, policajci preduzeli sve mere i radnje u cilju rasvetljavanja svih okolnosti i identifikovanja osumnjičenog. Današnje saopštenje Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, u kome se kaže da je tužilaštvo pokrenulo istražni postupak protiv Ivana Kontića naredbom o sprovođenju istrage od 12. septembra, demantuje Rebića.

Direktor policije Vladimir Rebić reagovao je u subotu u popodnevnim satima, dan nakon što je objavljen snimak na kome se vidi brutalno prebijanje mladića u kladionici u Novom Sadu. U svom saopštenju Rebić je apelovao na pojedine političare da prestanu da organizuju i sprovode rijaliti potrage i istrage, koje otežavaju rad policajaca i tužilaštva.

„Novosadska policija je obaveštena o prebijanju dvadesetosmogodišnjeg mladića 24. avgusta od strane lekara, koji su mu ukazali pomoć zbog zadobijenih povreda, kako je tada naveo, od strane njemu nepoznatih lica. Od tada do danas, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, policijski službenici su preuzeli sve mere i radnje u cilju rasvetljavanja svih okolnosti događaja i identifikovanja osumnjičenog Ivana Kontića (30)“, preneo je MUP izjavu direktora policije Vladimira Rebića.

I sve bi to bilo u redu da Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, u odgovoru N1, nije demantovalo navode Rebića da „od incidenta do danas, u saradnji sa nadležnim tužilaštvom, policija preuzima sve mere i radnje u cilju rasvetljavanja svih okolnosti“.

„Više javno tužilaštvo u Novom Sadu, a nakon podnete krivične prijave od strane MUP PU Novi Sad, pokrenulo je istražni postupak protiv I. K. naredbom o sprovođenju istrage od 12. septembra 2020. godine, zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju iz člana 113 u vezi sa čl. 30 Krivičnog zakonika, učinjenog na štetu M. M“, navodi se u odgovoru za N1 koji je potpisao zamenik javnog tužioca Zoran Jakovljević, demantujući izjavu direktora policije.

Rebić je u svom saopštenju naveo i da policija i tužilaštvo procenjuju u skladu sa zakonom, kada je objavljivanje navedenih detalja u javnosti u interesu bržeg privođenja osumnjičenih, a kada može samo da šteti i oteža potragu.

„Nova hajka koju trenutno vode da policija nekog štiti ili krije, jer je, nakon što je objavljen snimak, o svim do tada preduzetim merama obavestila javnost je u najmanju ruku sramotna“, naveo je Rebić.

U ovom slučaju, policija je, verovatno procenjujući u skladu sa zakonom, ime i prezime ali i fotografiju osumnjičenog objavila u subotu popodne, manje od dana nakon što je snimak isplivao u javnost. Postavlja se i pitanje kako je osumnjičeni Kontić mogao da pređe državnu granicu, te kako je policiji trebalo 19 dana da identifikuje osumnjičenog.

Foto: Printscreen/Facebook/Miroslav Parovic

Kontić koji je, podsećanja radi, pre tri nedelje brutalno pretukao mladića u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, a potom mu i slomio obe ruke dok je bio u nesvesti, direktor je firme „Ju-Krijkos“ koja je osnovala kladionice “MaxBet”, pokazuju zvanični podaci Agencije za privredne registre, o čemu je Nova.rs već pisala.

Kompanija “MaxBet”, kako stoji na njihovom zvaničnom sajtu, nastala je 1997. godine pod imenom “JuKrijkos” u Zrenjaninu. Onda je 2008. godine dobila novo ime “MaxBet”, i preselila se u Novi Sad, prenosi Nova.rs. Danas je kompanija, koja, kako stoji na njihovom sajtu, posluje u Srbiji, ali i u BiH, Crnoj Gori i od skora u Africi.

U javnosti se negodovalo što je poternica za Kontićem objavljena tek nakon što je snimak prebijanja objavljen na društvenim mrežama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare