Podeli
Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Istog dana kada su iz pritvora pušteni pripadnici policije i BIA, koji su početkom jula uhapšeni zbog sumnje da su bili obezbeđenje na imanju "Jovanjica", optuženi vlasnik Predrag Koluvija, podneo je krivičnu prijavu Službi unutrašnje kontrole MUP i žalbu Zaštitniku građana zbog veštačenja njegovih telefona, odnosno, nakon što je uočio da su koverte u kojima su bili njegovi aparati drugačije nego ranije.

Policajci Milan Kendija, bivši načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zoran Baštovanović, bivši šef odseka za Beograd Odeljenja za korupciju Radovan Bojović, radnici BIA Alekandar Tošić i Branislav Radovanović, kao i civili koji su prvog jula uhapšeni u nastavku istrage u slučaju Jovanjica, pušteni su u četvrtak iz pritvora.

Pročitajte još...

Oni su tokom istrage saslušani, a sobzirom na to da su iskaze dali i svi svedoci, oni su pušteni iz pritvora. Istog dana, odbrana optuženog Predraga Koluvije, koji se tereti da je organizovao kriminalnu grupa koja je nedozvoljeno proizvodila marihuanu i na čijem je imanju novembra prošle godine pronađeno skoro četiri tone marihuane, osporavala je veštačenje telefona koje je koristio.

Foto:Screenshot/Mup.rs

Odbrana je tom prilikom istaka da je Koluvija prilikom ponovnog veštačenja uočio da su koverte i potpisi na njima, a u kojima su bili njegovi telefoni – drugačiji od prethodnog veštačenja. Koluvijini advokati su zbog toga izrazili sumnju u nezakonito postupanje tužilaštva sa dokazima, tvrdeći da zbog toga ne mogu da budu korišćeni tokom suđenja.

Između ostalog, odbrana je iz tih razloga zatražila da se iz unutrašnjosti koverte izuzmu DNK uzroci radi dokazivanja da je neko nešto nezakonito radio sa telefonima, međutim, tužilaštvo je odbilo ovaj zahtev. Inače, Koluvijini telefoni su jedan od glavnih aduta tužilaštva u ovom procesu, s obzirom da je optužena grupa o svojim radnjama komunicirala preko aplikacije “Razgovor”.

Ipak, ovo nije prvi put da se Koluvijini telefoni nađu u žiži javnosti. Naime, njegovi telefoni od samog početka izazivaju brojne kontroverze, pa je tako, nakon otkrivanja afere “Jovanjica”, političar Miroslav Aleksić izjavio na konferenciji za medije da je Koluvija nakon hapšenja zvao Andreja Vučića, brata predsednika Srbije.

Zbog ovoga je reagovao čak i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, inače bliski saradnik braće Vučić, koji je zbog optužbi na njihov račun, i u nameri da ih “opere”, podneo krivičnu prijavu policiji. Vučevič je tada isticao da je prijavu podneo “samoinicijativno, a ne na nagovor predsednika, jer se protivi optuživanju bez dokaza”. Sa druge strane, Tužilaštvo za organizovani kriminal ubrzo je saopštilo da nema osnova sumnje da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov brat Andrej komunicirali sa vlasnikom “Jovanjice” Predragom Koluvijom.

I sam Koluvija negirao je da je zvao Andreja Vučića. Ipak i pored toga što su tužillaštvo i Koluvija demantovali navode Aleksića,u javnosti je i dalje provejala sumnja u to da je prvooptuženi bio u dobrim odnosima sa braćom Vučić.

Pročitajte još...

Podsetimo, većinski vlasnik firme “Jovanjica” uhapšen je novembra prošle godine sa falsifikovanom službenom policijskom ispravom. Tada je otkriveno da se u plastenicima na ovom imanju nalazi oko 649,4 kilograma osušene marihuane, ali i plantaža od 65.581 stabljika kanabisa.

Nakon što je pomenuta afera ugledala svetlost dana, pojedini mediji otkrili su da je “Jovanjica” dobila najmanje tri kredita od državne Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza u ukupnom iznosu od 3,9 miliona evra. Interesantno je i da su pomenuto imanje prethodnih godina posećivali pojedini politički funkcioneri, među kojima je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, zatim Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić, koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.

Inače, optuženi Koluvija negirao je krivično delo za koje se tereti, dok je početak suđenja u ovom postupku zakazan za oktobar.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar