Vida Petrović Škero Foto:N1

Vida Petrović Škero, nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Srbije i predsednica Centra za pravosudna istraživanja izjavila je u Pressingu da "nezakonitost postaje realnost". "Predsednik nema nikakve nadležnosti u odnosu na sudsku vlast, on sve to zna, sve to radi, i neverovatno nezakonitost, ovde čak i neustavnost postaje realnost", kaže ona.

Kako je rekla, misli da će „nezakonitost kao realnost biti lajtmotiv svega što priča“, prenosi N1.

„Ta realnost se mora realizovati kroz Poglavlja 23 i 24. Ova realnost je zakasnela, jer smo svi bili svedoci toga da KRIK i NIN ukazuju na postojanje navijačkih grupa koje su kriminalizovane“, rekla je ona, govoreći o nedavnoj akciji protiv organizovanog kriminala.

Govoreći o saslušanju predsednika FSS Slaviše Kokeze, kao i o napisima u medijima da mu je „savetovano da odbije poligraf“, kaže da je interesantno kako je to štampa saznala.

„A još interesantnije da predsednik države to komentariše na televiziji sledećeg dana“, kaže ona.

Osvrnula se i na najavu predsednika Vučića da će u „biti objavljeni detalji koji će šokirati“.

„Otkud saznanje i otkud najava da ćemo za koji dan saznati za takve dokaze, samo neka veštačenja da se završe. Imajući to u vidu nezakonitost postaje realnost. Predsednik nema nikakve nadležnosti u odnosu na sudsku vlast, on sve to zna, sve to radi, i neverovatno nezakonitost, ovde čak i neustavnost postaje realnost. On postaje portparol policije, tužilaštva, sudova, medija, on zna sve, zna ko je kriv, ko nije kriv, kome ćemo suditi, ko je odgovoran, Jovanjica je gotova, taj je špijun… Krše se sva prava, pravo na prezumpciju nevinosti, opet ću se zapitati šta je sa našom vladavinom prava“, kaže ona.

Kako je istakla, „rezultati dobijeni s poligrafa predstavljaju neku odrednicu i nisu dokaz“.

„Značajnije je policiji, sudu to nije značajno, jer to ne može biti dokaz na osnovu koga ćete nekog osloboditi, osuditi, doneti ključni stav u pogledu nečega što se dešava“, kaže ona.

Govoreći o naslovnim stranama tabloida, kaže da „svaki novinar mora znati šta mu je dozvoljeno, a šta nije“.

„Jer stvara privid krivice, to se zove čak i kršenje prezumpcije nevinosti i stvaranje opšteg utiska sudstvo nije u redu, policija nije u redu, pa ko je u redu“, kaže ona.

„Svi već žive u velikom strahu“

Prema njenim rečima, „sudije ne žele da govore, ne žele da istupaju, jer žive u strahu“.

„U strahu su zaposleni, jer će izgubiti posao, žive u strahu oni koji ne žele da uđu u autobus i krenu na skupove, mitinge, žive u strahu da će njihove porodice izgubiti posao. Ako se pogledamo u oči sami sa sobom, ili sa nekim drugim, svi već žive u velikom strahu, celo funkcionisanje ove države je tako“, kaže ona.

Svi se, ističe, pozivaju na Ustav, a u stvari „ljudi ne čitaju Ustav“.

„Vladavina prava podrazumeva podelu vlasti, da li imamo podelu vlasti u ovakvom sistemu gde predsednik radi ono što spada u granu neke druge vlasti. Vladavina prava kaže da podrazumeva ustavna jemstva ljudskih prava, pa jesu, proklamovana su, ali da li se poštuju. Vladavina prava postoji samo ako imamo nezavisnu sudsku vlast, ako imamo nezavisne izbore i ono što predstavlja poštovanje Ustava i zakona, to čini vladavinu prava“, kaže ona.

Govoreći o najavama predsednika da „kada budu objavljeni šokantni detalji, deca treba da se sklone od televizora“, Petrović Škero kaže da je jedino što je uradio – „zaštitio dečja prava“.

„Najavljujući tako nešto, on je ugrozio nečiju prezumpciju, onaj pijetet u odnosu na roditelje, na porodicu, u odnosu na nekog koga ćemo gledati, jedna od stvari za koje smatram da tužilaštvo mora da reaguje i da negde onemogući tako nešto, jer je to nedopustivo, jer to je toliko stepen kršenja prava i tu ‘nezakonitost postaje realnost'“, kaže.

Prema njenim rečima, „naravno da je država znala“.

„Naravno da sam rekla da postoje opomene, direktne, javne, sve ovo ukazuje na tako nešto što ne samo u ovom slučaju, nego i ranije, pokazuje da je država prilično umešana. Ovo nije prvi put, ovo se ponavlja i meni je jasno da ovo ne bi moglo da se dešava, a da tu država ništa ne zna“, kaže ona.

Osvrnula se i na situaciju u Skupštini.

„Kada vidim mladi kadar koji ima ceduljče na kome piše nešto i on često sriče ono što piše, a o onome što nije tačka dnevnog reda, o ljudima koji doživljavaju govor mržnje, protiv sudija za koje se izriče da su državni neprijatelji, to za mene predstavlja opet kraj te vladavine prava. Rekla sam malopre šta čini vladavinu prava, između ostalog nezavisno sudstvo. Ovakva Skupština ne može da bude garant po meni“, kaže Petrović Škero.

Celo Poglavlje 23, cela mišljenja Venecijanske komisije na ovaj i budući Ustav su, kaže ona, takva da kažu da se „sudstvo mora depolitizovati i vratiti poverenje naroda u pravosuđe“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar