Foto: Tanjug/AP Photo/Morry Gash

Na Jovana Đurovića, brata pokojnog Luke Đurovića pucano je Amsterdamu, a oružje kojim je pokušana likvidacija, nabavila je osoba bliska "škaljarskom" klanu. Takođe je utvrđeno da je na Crnogorca pucao Marokanac.

Nakon veštačenja, utvrđeno je da je oružje koje je korišćeno u pucnjavi 23. oktobra u piceriji u vlasništvu Gorana Savića, koji je u ovom obračunu ubijen, iz kontigenta oružja koje je preprodala grupa Marka Šakovića iz Podgorice, piše crnogorska Borba. Istražitelji su na osnovu tog traga došli do novih saznanja o naručiocu neuspele likvidacije.
Marko Šaković, koga policija povezuje sa škaljarskim klanom, u aprilu prošle godine formirao je kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali njegova supruga Nataša i njen rođak Marko Filmanović, koja je, kako tvrde istražitelji, kriminalnim grupama u Nemačkoj, Albaniji i Crnoj Gori nabavljala oružje za likvidacije.

Šaković je, međutim, izbegao hapšenje u nedavnoj akciji kada su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja stavili lisice na ruke Nataši Šaković i Filmanoviću.

„Pištolj koji je imao jedan od izvršilaca atentata (reč je o osobi iz Maroka) na Jovana Đurovića u Amsterdamu, a koji je uhapšen neposredno nakon pokušaja ubistva, pripadao je grupi Šakovića, odnosno, došao je iz kontigenta oružja koje su oni preprodali“, potvrđeno je Borbi u vrhu policije.

Operativni podaci ukazuju da je osobama koje su učestvovale u napadu na Đurovića, oružje doneseno iz Podgorice neposredno pre pokušaja ubistva. Sumnja se i da je iz nalog za likvidaciju Đurovića stigao iz Crne Gore.

Foto: Nemanja Jovanović

Šakovićeva grupa nabavljala gomilu oružja

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore tvrdi da je Šaković 6. avgusta 2019. godine, Filmanoviću dao 6.000 evra, za koje je ovaj kupio deset pištolja marke „CZ“ – dva modela P07, pet P09 i tri P10C.

Navodno, sve pištolje je predao Šakovićima, a oni članovima te kriminalne grupe koje tužioci još nisu identifikovali i koji su ga prodali pripadnicima kriminalnih grupa „radi vršenja krivičnih dela protiv života i tela na teritoriji Crne Gore, Albanije i Nemačke”.

Po nalogu Šakovića, Nikšićanin je dva pištolja „Chiappa“ i „Rhinno“ kupio i 26. avgusta prošle godine.

Dva dana kasnije, tvrdi SDT, Filmanović je od Šakovića uzeo 550 evra, otišao na Cetinje i od P. R. kupio pištolj „Springfild armory“ koji je Podgoričaninu predao početkom septembra.

Devetnaest pištolja kupio je u oktobru prošle po nalogu Šakovića – 4, 17. i 21. oktobra, kada mu je Šaković predao prvo 5.000, a potom 8.300 evra. Pojašnjava se da je kupio prvo osam, pa deset, a potom još jedan pištolj, a početkom novembra Šaković mu je dao 4.000 evra, za koje je ovaj kupio četiri pištolja. Isto je učinio i 6. februara, kada je po dogovoru sa Natašom Šaković, prvo od D. Š. kupio „CZ“ model „Shadoow I“, a potom u prodavnici oružja tri – dva pištolja „CZ“ modele 75 i „Shadoow II“ i revolver „Chiapa“ model „Rhino“.

Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Pucnjava u piceriji

Nepoznati muškarac, po svemu sudeći državljanin Maroka, tog 23. oktobra hladnokrvno je ušetao u piceriju „La Piccola Baracca“ u Amsterdamu, koja je u vlasništvu Gorana Savića. Prišao je stolu za kojim su sedeli Đurović, Savić i njegova supruga i zapucao. Kako bi zaštitio Đurovića, Savić se isprečio ispred Đurovića i tako umesto njega primio više hitaca, usled čega je izdahnuo na licu mesta. Ipak, jedan metak završio je u Đurovićevom telu i on je odmah prebačen u bolnicu.
Iako je žrtva ovog obračuna Savić, od početka je bilo jasno da je meta bio Đurović, posebno ako se uzme u obzir njegova povezanost sa podzemljem. Naime, on je rođeni brat pokojnog Luke Đurovića koji je svojevremeno predstavljao najznačajniju vezu između crnogorskog podzemlja sa srpskim, a bio je blizak saradnik i prijatelj Luke Bojovića.

Luka Đurović je takođe bio na čelu grupe koja je tokom svog delovanja bila najjača po broju članova i vezama u Crnoj Gori. Poginuo je u nesreći u jesen 2013. godine pod sumnjivim okolnostima, a pretpostavlja se da je njegove poslove nastavio brat Jovan, koji se nekoliko puta našao na meti atentatora.