Foto: MUP Srbije

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić izjavio je danas da će najkasnije do početka novembra u Republici Srbiji u upotrebu biti uveden sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka dece - Amber alert.

„Posvećenost bezbednosti svakog deteta i pronalaženje načina kojima ćemo biti i efikasniji i brži u pronalaženju nestale dece potvrđena je, između ostalog, i kroz opredeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova za uvođenje Amber alert sistema“, rekao je Stevandić na konferenciji „Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka dece u Srbiji: Procena stanja i mogućnosti“, koju je organizovalo udruženje „Astra“.

Pročitajte još:

Podsetio je da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić februara ove godine oformio Tim za uvođenje Amber alert sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja „Astra“.

Zadatak tima je, kako je istakao, da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem Amber alert, koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i društvu.

Ukazao je da su do sada održana dva sastanka tima na kojima je utvrđen plan aktivnosti, vođena diskusija o analizi početnog stanja, o rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje Amber alert sistema.

Državni sekretar je naglasio da je za Ministarstvo unutrašnjih poslova od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim  zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbednost pojedinaca i društva u celini.

BONUS VIDEO: Igor Jurić o uvođenju sistema „Amber alert“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar