Podeli:
Milan Jovanović, Foto: E-Stock_milos_rafailovic

Suđenje optuženima za paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića zakazano je za sutra u Drugom osnovnom sudu u Beogradu, a na pretresu bi trebalo da budu saslušani veštaci i supruga oštećenog u ovom postupku.

Jovanović u razgovoru za portal Nova.rs tvrdi da se nada da sutrašnje ročište neće biti odloženo i ističe da očekuje da nekadašnji prvi čovek opštine Grocka, Dragoljub Simonović, odgovara za zločine koje je počinio.

“Mislim da neće biti odlaganja, imam neke informacije da se spremaju za sutrašnje suđenje. Sutra bi trebalo da budu saslušani veštaci i moja supruga treba da da svoj iskaz. Očekujem da Simonović odgovara za ono što je uradio, jer ako ne odgovara onda bi trebalo da pustimo sve zatvorenike iz pritvora i zatvora, jer su oni za njega predškolska ustanova”, kaže Jovanović.

Foto: N1/ Požar u kući Milana Jovanovića

Kako navodi, protiv nekadašnjeg prvog čoveka Grocke ima nebrojano dokaza o krivici, koji ukazuju na to da je on direktno odgovoran za paljenje njegove kuće, koje se dogodilo u noći između 11. i 12. decembra 2018. godine.

“Protiv njega ima toliko materijalnih dokaza, da bi oslobađajuća presuda u njegovom slučaju bila velika bruka za pravosuđe i ogromni šamar za naš pravosudni sistem. Ubeđen sam da će biti osuđen, nije mi jasno zašto je on još uvek na slobodi”, kaže Jovanović i dodaje:

“On iza sebe ima pljačke ogromnih razmera, ne znam za šta služi odeljenje za organizovani kriminal, tužilaštvo, kada je on još uvek na slobodi?! Od kako je izašao iz pritvora, on je odmah uticao na svedoke. Ogromna količina novca data je svedocima da preuzmu odgovornost za paljenje naše kuće na sebe, a sve to kako bi Simonović bio oslobođen”, kaže novinar.

Foto:Nemanja Jovanović/ Dragoljub Simonović

Kako navodi, Simonović i njegovi ljudi se ne libe ni od čega, pa su tako i njega pokušali da potplate “bezobraznim ciframa”.

“Dolazili su kod mene, govorili: ‘Reci Jovanoviću bilo koju bezobraznu cifru da ovaj slučaj ode pod tepih, da se ne sudi’,  ja sam sve to odbio jer ja nisam neko kod podleže takvim pritiscima. U ovoj zemlji ubijen je premijer, ministar policije, vojske, nekoliko novinara.. Pa, šta je Milan Jovanović? Jedan lokalni novinar, što je teško njega ubiti?! Doduše, imali su tri neuspela pokušaja, možda će uspeti iz četvrtog ili petog puta”, ističe on i dodaje da ga niko neće zaustaviti u otkrivanju istine.

On dodaje i da je ceo ovaj slučaj imao velike posledice na njegovu porodicu.

“Supruga se leči, nijednu noć nije zaspala. Ne sme da zaspi, šeta po terasi, gleda da ponovo neko ne dođe da nam zapali dom. Dokle će to da traje, ne znam”, dodaje novinar.

Foto: N1/ Požar u kući Milana Jovanovića

Podsetimo, u ovom postupku sudi se bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, policajcima iz Grocke Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću i počelo je 9. aprila prošle godine.

Simonović, koji je optužen da je naručio paljenje kuće novinara, negirao je krivicu za ovo delo. Na suđenjima Mihailović i Novaković su promenili svoje iskaze date u policiji jer su, kako su naveli, “izrečeni pod prisilom Uprave kriminalističke policije”. Mihailović je kazao da je izmislio priznanje da mu je Simonović obećao 1.500 evra da zaplaši novinara, a Novaković je kazao da Simonovića ne poznaje. Za Marinkovićem, koji se sumnjiči da je direktan izvršilac paljenja 12. decembra 2018. godine, raspisana je poternica.

Pevačica Bojana Cvetković Šijački priznala je tužilaštvu da je dovezla Marinkovića do mesta napada i sklopila sporazum o priznanju krivičnog dela. Ona je osudjena na šest meseci kućnog pritvora i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Komentari

Vaš komentar