Slobodan Milenković i Dejan Jović Foto: MUP, Facebook

Načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodan Milenković Senta već mesecima se nalazima na meti raznih napada zbog otkrivanja slučaja “Jovanjica” i hapšenja vlasnika pomenutog imanja Predraga Koluvije, a optužbe su išle toliko daleko da se u njih uključio i sam državni vrh, dovodeći u pitanje rad policijskog službenika. Postavlja se pitanje da li će Milenković doživeti istu sudbinu kao i njegov nekadašnji, preminuli, kolega Dejan Jović, inače bivši zamenik načelnika Trećeg odeljenja za krvne i seksualne delikte PU Beograd, koji je zbog istraživanja na slučejevima koji su vodili ka vrhu MUP gotovo "odstranjen" iz te službe.

Inspektor Milenković se mesecima nalazi na meti napada, a oni su se intenzivirali proteklih nedelja, nakon što je vlasnik “Jovanjice” Koluvija optužio policajce koji su ga hapsili da su mu nudili da za sve optuži Andreja, brata predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Napadi na Milenkovića traju već mesecima, a o njegovom slučaju govorio je i sam Vučić nekoliko puta.

Pročitajte još:

„Pokušavaju dva dana da prave od dvojice policajaca heroje. Videćemo šta su oni govorili istinu, a šta nisu, na stvarnom poligrafskom ispitivanju i sa stvarnim poligrafskim pitanjima, iako to nije dovoljno dokazno sredstvo za bilo šta. Tek ćete videti koga je zapravo zvao Koluvija, verujem da će se svi iznenaditi“, rekao je Vučić januara ove godine, aludirajući na Milenkovića.

Ipak, ubrzo po izlasku Koluvije iz zatvora, krenuli su novi napadi na Milenkovića koji su rezultirali time da je traženo da se on premesti u drugo odeljenje, ali i da se po treći put poligrafski ispita o slučaju “Jovanjica”. Predlog za privremeni premeštaj Milenkovića na mesto inspektora Odeljenja za ratne zločina tražio je načelnik PU Beograd Veselin Milić, koji ga je pre samo nekoliko godina imenovao za načelnika Odeljenja za droge.

I dok je sudbina Milenkovića neizvesna, gotovo da podseća na situaciju od pre nekoliko godina kada se inspektor Dejan Jović našao na udaru samog vrha MUP, a potom i režimskih tabloida, zbog učestvovanja u važnim istraga u kojima je bilo jasno da su pojedini, tadašnji, fukcioneri policije imali učešće.

Ubistvo na šinama, hronika, Vlastimir Milošević, policija, 27. marta, uviđaj, uvidjaj
Foto:N1

Jović je radio na slučaju ubistva na šinama, tačnije likvidacije karatiste Vlastimira Miloševića, za koje se sudilo uhapšenom vođi navijača Veljku Belivuku. Pored toga, istraživao je slučaj ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, radio je istragu demoliranja kluba u Beton hali, ali i brojne druge.

Prema nezvaničnim saznanjima, Jović je došao do određenih tragova koji su vodili ka vrhu MUP upravo u slučaju ubistva Miloševića, zbog čega je krenula odmazda, režirana od strane tadašnjih najviših funkcionera MUP.

Hapšenje i hajka u medijima

Najpre je uhapšen za trgovinu uticajem, ali je tokom sudskog procesa, ali i stravične hajke u medijima, oslobođen optužbi.

Pročitajte još:

“Jović je imao saznanja da iza sve stoji vrh MUP i hteo je da se time bavi nakon pravosnažne oslobođajuće presude, ali ga je smrt u tome sprečila”, rekao je izvor blizak porodici Jovića.

Jović, nagrađivan i među kolegama poštovan i uvažen, svojevremeno je bio proglašen za najboljeg policajca u Srbiji, a čak je dva puta ranjavan na dužnosti.

Gotovo isti “modus operandi” se dešava sada u slučaju Milenkovića. Postavlja se pitanje da li će i on zbog saznanja koje vode ka vrhu države u slučaju “Jovanjica” biti sklonjen iz službe.

Podsetimo, slučaj “Jovanjica” otkriven je novembra 2019. godine, a na imanju je zaplenjena rekordna količina opojne droge.

Foto: Newsmax Adria

Ubrzo je ustanovljeno da proizvodnja na “Jovanjici” nije mogla bez znanja vrha države, a te sumnje su podrila hapšenja pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) I Vojno-obaveštajne agencije (VOA), koji su obezbeđivali plantažu.

Ubistvo na šinama mu “došlo glave”

Jović je preminuo jula prošle godine od posledica koronavirusa, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom gostovanja na televiziji „Pink“ pre nekoliko meseci, potvrdio je ono što se dugo šuškalo u policijskim krugovima – da je Jović sklonjen iz MUP zbog rada na slučaju ubistva Vlastimira Miloševića, zbog kojeg je hapšen vođa navijača Veljko Belivuk.

Postavlje se pitanje da li će i Milenković, inspektor koji je otkrio „Jovanjicu“, zbog toga morati da bude „odstranjen“ iz službe, s obzirom da posledice već snosi.

BONUS video: Vučić odlikuje inspektora Slobodana Milenkovića

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar