Hanibal Kovač Foto: Privatna arhiva

Ovo je delo koje oslikava kulturu sećanja, jer govori o beščašću dvanaestogodišnjeg režima koje sprovodi jedan čovek, ministar u svakom ministarstvu,  državni sekretar, graditelj - Aleksandar Vučić, kaže u razgovoru za Nova.rs novinar iz Šapca.

Nakon što je zabranjeno drugo dopunjeno izdanje knjige Hanibala Kovača „Kamo sutra“, autor je predstavlja na protestima, u lokalima koji nisu pod „šapom vlasti“ i pod vedrim nebom sa ljudima koji razumeju koju poruku kolega želi da pošalje.

On je o svom autorskom delu govorio za naš portal, ističući da je ostalo nekoliko slobodnih medija koji postavljaju prava, nenaručena pitanja, a kojima se spočitava da su „strani plaćenici i domaći izdajnici“.

Hanibal Kovač Foto: Privatna arhiva

– Dok nas tako zovu, na dobrom smo putu. „Kamo sutra“ je knjiga sastavljena od kolumni koje sam pisao za list „Danas“ i „Podrinske novine“, a one oslikavaju sliku naše zemlje koja je ispod svakog dna primitivizma i beščašća – kaže Kovač.

Ono što njegovo delo čini još privlačnijim su sjajne karikature koje je uradio Predrag Koraksić Koraks. Kolumne „Radoznalost je ubila mačku“ i „Kud plovi ovaj brod“, su, napominje, njegov život u kratkim crtama.

Na naše pitanje vidi li „svetlo na kraju tunela“ u medijskom mraku, Kovač izražava žaljenje, jer pojedini mediji nisu korektiv javnosti. Smatra da nas „ubi“ autocenzura, što predstavlja najveću boljku.

– Naravno, izuzeci se na prste mogu nabrojati – napominje on.

Pitali smo ga šta je želeo da poruči ovom knjigom, a naš sagovorik odgovara:

– Želim da porodica, svi ljudi ove zemlje i ja  živimo u normalnoj državi. Ovo je delo koje oslikava kulturu sećanja, jer govori o beščašću dvanaestogodišnjeg režima koje sprovodi jedan čovek, ministar u svakom ministarstvu,  državni sekretar, graditelj – Aleksandar Vučić. Ta njegova lična Vlada igra kako on svira i biće tako dok ne kažemo dosta.

Hanibal Kovač Foto: Privatna arhiva

O njegovoj knjizi govorila je i novinarka Branka Mihajlović. Ona kaže da je njegov omiljeni lik predsednik „svih“ građana Srbije.

„Iza žestoke kritike naprednjačke vlasti ne krije se samo opsednutnost njim, nego briga za narod. Ipak, meni su najdraže kolumne o Šapcu koji je godinama bio slobodan. Tada smo govorili da je taj grad zona novog optimizma u Vučićevoj Srbiji. Nažalost, pao je zahvaljujući raznim naprednjačkim malverzacijama od strane SNS, posle čega je Kovač prekorno poručio : „E moj  Beograde, bio si proza, i poezija, i rokenrol, i Prelević, i Gaga Nikolić da bi na kraju zaključio  – da BIO je Beograd“, istakla je Branka Mihajlović.

Uprkos tome što Hanibal Kovač slobodnog vremena skoro da nema, najlepši trenuci su mu koje provodi sa unukom.

– Ona je moj relaks i odlepio sam za njom, ali je, nažalost, ovih dana retko viđam – naglašava.

Slobodno vreme provodi baveći se raznim sportovima – roni, trči, šeta, ali ipak je najsvetliji dan proveden sa ovom slatkom devojčicom.

Hanibal Kovač Foto: Privatna arhiva

Hanibal Kovač je rođen u Zrenjaninu 1962. godine. Kao di – džej radio je svuda u Evropi. Novinarstvom počinje da se bavi u NIN-u, bio je dopisnik Bete iz Šapca odakle prelazi u “Slobodnu Evropu” gde ostaje deset godina. Autor je bezbroj intervjua i TV emisja, a sada radi na na televiziji Šabac, gde živi, i piše kolumne za “Danas”.

Bonus video: Ljubivoje Ršumović otkriva kako je nastala pesma „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare