Novi Sad 23.06.2021. Pucnjava, policija, uviđaj, uvidjaj
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Vođa "veterničkog klana" Nenad Opačić (54) i njegova supruga Jasmina (46) likvidirani su 28. februara 2015. godine u novosadskom Novom naselju, u sačekuši u noći kada su proslavljali godišnjicu braka.

Opačić je ubijen dok se nalazio na slobodnom vikendu, jer je služio kaznu od 14 godina zatvora u KPZ Sremska Mitrovica, zbog različitih krivičnih dela.

Kobne večeri, nešto pre 20 časova, Opačići su stigli u poznati novosadski restoran „Akva Dorija“, gde su im društvo pravili Nenadov mlađi brat i Jasminina kuma. Trebalo je da obeleže 22 godine braka, a veče je dobilo neočekivani, tragični epilog.

Ubica im je napravio klasičnu sačekušu i najpre je zapucao na Nenada. Njegova supruga pojurila je napadača, koji je tada usmrtio i nju. Ubrzo je saopšteno i ko je ubica  – Janoš Šnajder zvani Pendula i Mađar, koji je jedno vreme boravio u KPZ Sremska Mitrovica, a u kome je boravio i Opačić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Šnajder je nešto pre zločina bio u zatvoru, dok je nedugo nakon brutalne likvidaicije napustio Srbiju. Ipak, ubrzo su stigle vesti o njemu.

Nekoliko meseci kasnije pronađen je mrtav u Češkoj, gde se navodno predozirao heroinom. Ipak, postojala je i druga verzija – da je Šnajderu namerno data čista droga kako bi „overio“.

Inače, ubijeni Opačić svojevremeno je slovio za jednog od žestokih momaka srpskog podzemlja.

Pročitajte još:

Opačić je bio uhapšen u „Sablji“ 2003, a četiri godine kasnije osuđen je pred Specijalnim sudom u Beogradu na 14 godina zatvora zbog rasturanja droge na području Novog Sada i prigradskog naselja Veternik i drugih krivičnih dela. Presudom je potvrđeno da se kao šef veterničke grupe bavio preprodajom narkotika, kao i da je bio saradnik zemunskog klana u nekoliko slučajeva otmica i iznude. On je izdržavao kaznu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Nenad Opačić se teretio i za još nekoliko otmica i iznuda, među kojima i za kidnapovanje Miroslava Miškovića. Javni tužilac ga je teretio i za saučesništvo u otmici novosadskog biznismena Dragoslava Vukovića, a Opačić je na suđenju svu krivicu za to svalio na svedoka saradnika Miladina Suvajdžića zvanog Đura Mutavi, na kojeg je tokom suđenja nasrnuo sa zašiljenom četkicom za zube i lakše ga povredio.

Podsetimo, Opačić je uhapšen u akciji „Sablja“ zbog rasturanja droge na području Novog Sada i Veternika te drugih krivičnih dela. Označen je kao vođa veterničke kriminalne grupe i saradnik „zemunskog klana“ koji stoji iza ubistva premijera Zorana Đinđića.

Ipak, kriminalnu karijeru započeo je mnogo ranije. Prvi put su mu lisice na ruke stavljene 1995. godine i to zbog 50 grama heroina.

Kako su svojevremeno pisali novosadski mediji, pre Sablje, zajedno sa bratom Predragom i još dvojicom, uhapšen je zbog otmice Mladena Marića kog su sumnjičili da je učestvovao u ubistvu Uglješe Ljubojevića. Marića su prebili i seksualno zlostavljali, pa ga „gepekovali“, ali je ovaj uspeo da im pobegne.

Opačić se dovodio u vezu sa još nekoliko otmica i iznuda, među kojima i za kidnapovanje Miroslava Miškovića.

Prijatelj političara i biznismena

Novosađani ga, pre hapšenja, pamte, bar se tako pisalo, kao „bodigarda“ Slobodana Miloševića na opozicionim mitinzima. Prvi put se pojavio u obezbeđenju Vuka Draškovića 1990. na mitingu u Sremskoj Mitrovici, pa su ga mnogi na konto toga posle predstavljali kao pouzdanog saradnika tokom svih tih godina.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Nakon hapšenja u Sablji, političar Nenad Čanak rekao je da ne želi da ga se odrekne kao prijatelja i saborca tokom opozicionih godina.

BONUS VIDEO: Mesto zločina kod Smederevske Palanke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar