Foto:Screenshot/Facebook/Aleksandar Knezevic Knele

Sejali su strah i trepet po Beogradu, dovodili se u vezu sa najbrutalnim ubistvima i nasiljem, a sunovrat su počeli da doživljavaju sa likvidacijom njihovog vođe Gorana Vukovića zvanog Majmun. "Voždovački klan" nekada je slovio za "najjaču ekipu" u Beogradu, a član ove grupe, koja je važila za najbrutalniju početkom devedesetih u Srbiji, između ostalog, bio je i Aleksandar Knežević Knele.

Vuković, označen kao vođa „voždovačkog klana“, u istoriju srpskog podzemlja se upisao kada je 1986., ispred suda u Frankfurtu ubio Ljubomira Magaša, poznatijeg kao Ljuba Zemunac.

Označen je kao osoba koja je početkom devedesetih osnovala kriminalnu grupu koja je u to vreme važila za najbrutalniju u Beogradu. Vuković je klan formirao nedugo nakon što je izašao iz zatvora zbog ubistva Ljube Zemunca, tačnije 1991., prilikom povratka u Beograd. Uveliko, Majmun je u to vreme slovio za jednog od opasnijih momaka u beogradskom podzemlju, a tokom svoje kriminalne „karijere“ preživeo je čak pet atentata.

Pročitajte još:

Na njega je pucano iz ručnog bacača „zolje“, bomba mu je postavljena pod automobil, napadači su ga zasuli rafalima dva puta. Ipak, peti napad je bio koban po Vukovića.

Te 1994. godine, dok je ulazio u svoj automobil marke „BMV“, napadači su mu napravili sačekušu. Tog dana, ubice su u pravcu Vukovića ispalile 25 metaka. Vuković je teškim ranama podlegao na licu mesta.

Nakon njegovog ubistva, vođstvo nad kriminalnom grupom preuzeo je Mija Baškalović. Ipak, ova ekipa više nikad nije dostigla uspon poput onog kada ju je vodio Majmun.

Brojni pripadnici „voždovačkog klana“ ubijeni su tokom devedesetih godina zbog sukoba koje su imali sa članovima suparničkih grupa. Takav kraj doživeo je jedan od mlađih, ali istaknutijih članova Aleksandar Knežević Knele.

Knele je pronađen mrtav 28. oktobra 1992. godine u apartmanu broj 331 beogradskog hotela „Hajat“. Kako su mediji tada pisali,  ležao je na stomaku, a navodno je na ogledalu bila krvlju ispisana poruka: „Broj 1“.

Foto: Printscreen/YouTube/Aleksandar Knežević

Tog dana kada je pronađen mrtav u „Freski“, omiljenom Kneletovom kafiću, nije bilo muzike.

Za njegovo ubistvo niko nije odgovarao, a 2017. godine slučaj je proglašen zastarelim. Bio je idol mnogim klincima devedesetih, koji su kopirali njegov stil oblačenja i u godinama nakon njegove likvidacije – šuškava trenerka, patike i zlatna kajla.

Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Posle serije ubistava, moć „voždovačkog klana“ je znatno smanjena. Ipak, i u kasnijim godinama izdvajali su se od drugih kriminalnih grupa po brutalnosti koju su primenjivali na svoje žrtve.

Tako je slučaj otmice i zlostavljanja mladića 2005. godine zaprepastio  javnost. U nameri da iznude 400.00 evra pripadnici ovog klana su za „ubeđivanje“ koristili sekiru, macolu, klešta, vrelo ulje, pa čak i motornu testeru.

BONUS VIDEO: Hapšenje Škaljaraca u restoranu Durmitor 2017. godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar