Podeli
Foto: Radio021.rs

Postavljanje bombi pod automobile, paljenje, kasapljenje sekirama i noževima, tri nerešena ubistva, par istih u pokušaju, načelnik interventne koji se tuče sa po kafanskim toaletima … samo su najsvežiji bilans rada rezultata čelnika novosadske policije. 

Tokom vikenda na Limanu 2 goreo je još jedan automobil, marke “bmw”, a sumnja se da je požar i ovaj put podmetnut. Svega pet dana ranije, u 9 sati ujutro, na skoro istom mestu izboden je Novosađanin N. M. (28). On je zadobio brojne ubode nožem  po celom telu i trenutno se nalazi u bolnici. Iako se napad dogodio u urbanom delu grada, tokom jutarnjih časova, policija još uvek nije otkrila ko stoji iza njega. Nezvanično, izbodeni N. M. je poznat policiji po prekršajnim delima. Par meseci ranije sličan napad preživeo je i dvedesetšestogodišnji M. R., koji je u 10 ujutro iskasapljen sekirom na Novom naselju. Njega su napala četiri mladića, maskirana fantomkama, i isekli ga sekirom po kičmi, glavi i nogama. Četvorka je naknadno uhapšena, a najstariji među njima ima 24 godine.

Krater posle eksplozije bombe
Foto: 021.rs

Kao i u većini slučajeva uličnih obračuna, motiv kasapljenja sekirom, i to usred stambenog naselja u toku dana, ni ovaj put nije zvanično poznat. Napadi hladnim oružjem i palicama na novosadskim ulicama postali su već manir lokalnim krimilacima, a iza većine njih stoje navodni “navijački” rivaliteti. Novosađani su već navikli da je “navijački obračun” u njihovom gradu postao sinonim za obračune dilera narkotika, s obzirom da je u većini ovakvih okršaja pozadina vezana za njih. Sa navijanjem imaju veze utoliko što se preprodajom narkotika finansiraju navijačke frakcije fudbalskih klubova, čije vođe su redom “od ranije poznate policiji”.

No, uprkos ovim dugim poznanstvima, čini se da policija nije u moći da ih obuzda. Vrlo slični motivi uglavnom stoje i iza paljevina automobila, koji se u Novom Sadu u kriminalnom miljeu tretiraju kao “kao opomena” vlasnicima. Pored “bmw” koji je u nedelju ujutro izgoreo do temelja, u gradu je u februaru zapaljen i mercedec kog je vozila osoba koja je, očekivano, takođe “od ranije poznat policiji”. Istragom je utvrđeno da je automobil pre paljevine bio poliven nekom zapaljivom tečnošću, ali je osoba koja ga je potom i zapalila, za razliku od vozača, ostala je nepoznata policiji.

Kad je o “navijačkim” strastima reč, Novosađani su 12. februara doživeli pravu eksploziju istih, kada je čelniku Fudbalskog kluba Kabel Slobodanu Milutinoviću Snajperu podmetnuta bomba pod automobil. Na svega stotinjak metara od osnovne škole, u novosadskom naselju Grbavica, u 19. časova odjeknula je detonacija koja se čula u celom kvartu. Eksploziv je aktiviran u momentu kada je Milutinović krenuo da isparkira svoj “porše kajen”, a preživeo je čistom srećom, odnosno nedovoljnom količinom eksploziva koji je bio zakačen ispod kola. Pokušaj ubistva Snajpera završio je  lakšim prelomom skočnog zgloba, kraterom u asfaltu u Puškinovoj ulici i desetinama istraumiranih Novosađana koji su se u tom momentu nalazili u svojim stanovima i okolnim kafićima.

Foto: 021.rs

Milovanoviću, koji je uz FK Kabel i član uprave FK Vojvodina, ovo je bila treća opomena, s obzirom da su mu u prethodnih par godina dva automobila zapaljena, “mercedes džip” i “volvo”. Dok prve dve paljevine nisu razotkrivene, za podmetanje eksploziva su uhapšeni izvesni Njegoš Koprivica iz Beograda i Slađan Đorđević iz Bojnika, koji se terete za pokušaj ubistva. Međutim, prema saznanjima našeg portala, ni ovaj slučaj nije rešila novosadska policija, već njihove kolege iz Beograda. Za razliku od ovoga, pokušaj ubistva Dalibora Bogdanivića Boće iz maja prošle godine, bivšeg policajca i takođe nekadašnjeg funkcionera FK Vojvodina, nije dobio svoj epilog. Novosadska policija još uvek “intezivno traga” za osobama koje su Bogdanoviću podmetnuli eksploziv ispod auta, a od čije detonacije mu je amputirana leva potkolenica. I u ovom slučaju u pitanju je naprava koja je aktivirana na daljinu, u momentu kada je Bogdanović isparkiravao auto ispred zgrade u kojoj stanuje.

Foto:Radio 021

Načelnik PU Novi Sad , Milorad Šušnjević,  ne može da se pohvali ni pomacima u rešavanju ubistava Đorđa Zafirovića (37), Željka Bulatovića (55) i Dragana Amidžića (55), likvidiranih u sačekušama. Zafirović, i sam vlasnik bogatog kriminalnog dosijea, ubijen je u sačekuši krajem 2018. u Futogu, kada su ga nepoznate osobe izrešetale u automobilu.

U Novom Sadu je u septembru prošle godine ubijen i Crnogorac Željko Bulativić, koga je nepozata osoba ustrelila u glavu ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom naselju, gde se čest meseci ranije doselio iz Crne Gore. Svega par dana kasnije, u sačekuši je ubijen i Dragan Amidžić, “od ranije poznat policiji”  vlasnik brojnih benzinskih pumpi, sportskih aviona, hotela Sajam … i nekadašnji otvoreni simpatizer lokalnog SNS.  Amidžić je ubijen na parkingu u Sremskoj Kamenici, neposredno nakon što je sedeo u obližnjem kafiću. Ubica je u njega ispalio 11 hitaca iz automatskog oružja, negde oko 21 čas uveče. Uprkos tome što se parking nalazi kraj samog puta za Novi Sad i snimaka bezedonosnih kamera sa parkinga i obližnjih zgrada, ni ovo ubistvo nije rešeno. I tada je, kao i u prethodnom zločinu, načelnik PU Milorad Šušnjić lično izašao na uviđaj i izjavio da “policija intezivno traga za počiniocima.”

Sve ovo su samo neki od razloga zašto Novosađani opravdano brinu za svoju bezbednost, ali se i pitaju da li policija uopšte ima ikakvu kontrolu i autoritet u gradu. Činjenica da su se obračuni kriminalaca i “navijača” preselili u nekada porodične kvartove, ispred škola, restorana i da se ubistva i napadi događaju u sred dana, govore da počinioci očigledno više ni ne prezaju da li će biti snimljeni, prepoznati ili, ponekad i uhapšeni. Da vrh novosadske policije očigledne ne može da kontroliše ni nasilje unutar svojih redova potvrđuje i nedavni incident u restoranu “Kalem by Zak”, gde se načelnik interventne policije G. M., pod vrlo nerazjašnjenim okolnostima, van dužnosti, tukao “na ferku” u wc – u sa jednim od gostiju, nakon što ga je prethodno šamarao i vređao dok je ovaj bio vezan lisicama. Kao i u slučajevima kriminalnih obračuna, i u ovom “policijskom incidentu” snimci video nadzora su volšebno nestali, što će i ovu istragu očigledno ostaviti nedorečenu. Barem kada je u pitanju načelnik policije, s obzirom da su ostali vinovnici incidenta, ali samo oni koji ne poseduju službenu legitimaciju policije, u ovom slučaju pohapšeni.

Komentari

Vaš komentar