Foto:OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/privatna arhiva

Saobraćajni udes koji je minulog vikenda, na Zlatiboru, izazvao vozač automobila u pratnji ministra policije Aleksandra Vulina, samo je poslednji u nizu sličnih, koji godinama izazivaju najviši državni funkcioneri i njihovi bahati vozači, a koji se, ovog puta, samo pukom srećom nije završio tragično.

Pišu: Slavica Panić, Miloš Ž. Lazić

Iako vozila pod pratnjom, rotacijama i blinkerima imaju prvenstvo proloaza u saobraćaju, godinama unazad javnost uporno svedoči otvorenim zloupotrebama propisa i zakona.

Bivši načelnik Policijske uprave Bajina Bašta Milan Spasojević kazao je za list “Nova” da postavljanje blinkera na automobil ne znači automatski i ukidanje svih zakona, pravila i propisa.

Milan Spasojević Foto:Slavica Panić/Nova.rs

To što su ta vozila izuzeta iz formalnog zakonskog ograničenja brzine ili zabrane preticanja, ne znači da su izuzeta iz opšte zakonske odredbe da ne ugrožavaju bezbednost sebe ili drugih, sve norme bezbednosti važe i za njih. Izuzeti su da bi mogli da postupe tako da se štićena ličnost ne dovede u neku visokorizičnu situaciju, ali ne da bi se ponašali bahato i neodgovorno. Ne postoji racionalno objašnjenje zašto bi se neko ne dvosmernom putu kretao brzinom većom od 130 kilometara na čas, da bi to bilo opravdanje zaštite štićene ličnosti.

Pročitajte još:

Ni brzina od 80 kilometara na čas nije mala da bi bila rizična za ugrožavanje štićene ličnosti od drugih bezbednosnih rizika. Ako je visok nivo bezbednosnih rizika, onda postoji i varijanta potpune obustave saobraćaja. Imajući u vidu da je februar, uslove puta na kome postoji mogućnost poledice i drugih rizika, ni jedno vozilo ne može da se kreće tako ekstremnim brzinama a da to bude bezbedno., to je besmisleno“, odgovara Spasojević.

Vozač ministra ubio ženu na trotoaru

U Beogradu je u aprilu 2003. Stevan Bakalov, vozač tadašnjeg ministra poljoprivrede Dragana Veselinova, divljao po centru Beograda, naleteo na semafor u Bdeogradskoj ulici i ubio Katarinu Marić koja je stajala na trotoaru i čekala zeleno svetlo da pređe ulicu. Bakalov je osuđen na 5 godina zatvora, a Veselinov je podneo ostavku na sve funkcije.

Državnim sekretarima oteti blinkeri

Prošle godine na auto-putu u blizini Sava centra, policija je skinula blinkere sa jednog službenog vozila ministarstva građevinarstva, a koji su korišćeni tokom neslužbene vožnje. Ubrzo je ova signalizacija zaplenjena I sa brojnih drugih vozila koji su koristili državni sekretari u više različitih ministarstava.

Bonus video: Vuloin špijunirao ruskog opozicionara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare