Dejan Stojković Foto: mod.gov.rs, privatna arhiva

"Sada, kada znamo da je naš Dejan nesumnjivo nastradao usled trovanja gasom tokom priprema za vojnu vežbu „Munjeviti udar 2021“ na Pešteru, očekujemo da neko od njegovih nadređenih, imenom i prezimenom, preuzme odgovornost za njegovu smrt, ali i za niz drugih propusta koji su napravljeni i da za to odgovaraju u skladu sa zakonom“, kaže za Nova.rs rođak starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, koji je preminuo 24. juna.

Gotovo četiri meseca traje agonije porodice Stojković da konačno dokuči istinu o Dejanovoj smrti koja se pod sumnjivim okolnostima odigrala tokom priprema za vojnu vežbu kada je, kako se sumnja, pod za sada neutvrđenim okolnostima, došlo do aktiviranja protivpožarnog sistema na oklopnom vozilu u kom je Stojković bio zajedno sa svojim kolegama. Stojković je radio-vezom tada javio svom nadređenom starešini da je došlo do kvara vozila, ali je potpuno neočekivano dobio naređenje: “Nastavi sa vežbom”.

vojna vežba munjeviti udar
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

“Dejan je poslušao naređenje I to je ono što je bilo kobno za njega. Postavlja se pitanje ko je našeg Dejana, svesno ili nesvesno, poslao u direktno u smrti iako za takve situacije, kada dođe do neke tehničke neispravnosti, postoje posebni protokoli. I to je samo početak”, priča za Nova.rs član njegove porodice.

Onesvešćenog Stojkovića su iz vozila iznele kolege, a zatim se ka njima uputio sanitet, dok se iznad njihovih glava sve vreme dejstvovalo. Zbog čega vežba nije prekinuta, ostala je nepoznanica I za njegovu porodicu, kao I to zbog čega lekar, koji je pokušao da pruži prvu pomoć, sa sobom nije imao bocu sa kiseonikom koja bi mu tada možda sačuvala glavu na ramenima. Stojković je prevezen u bolnicu, ali je za njega tada već bilo kasno.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Ministarstvo odbrane ubrzo saopštava na svom sajtu da vojniku “naglo pozlilo” I da je preminuo.

“Sada se naše najcrnje sumnje I slutnje, koje smo imali od prvog dana, obistinjuju jer od samog početka smo znali da je nemoguće da mu je pozlilo pošto je bio u potpunosti zdrav, što između ostalog sada potvrđuje I nalaz obdukcije”, priča Stojkovićev rođak, pitajući se zbog čega njegov apel, da je došlo do havarije na vozilu, niko nije shvatio ozbiljno.

U zaključku nalaza obdukcije u koji je naša redakcija imala uvid, navodi se da je na osnovu hemijsko-toksikološke analize utvrđeno da je Stojkovićeva smrt nasilna I da je nastupila usled udušenja hemijskim sredstvima, što se grubo kosi sa onim što je Ministarstvo odbrane saopštilo – da mu je “naglo pozlilo”. Navodi se, pored toga, da u trenutku kada je stradao, nije postojalo stanje alkoholisanosti, niti dejstva psihoaktivnih supstanci.

Utisak da je Ministarstvo odbrane pokušalo na sve moguće načine da zataška Stojkovićevu smrt ili da je predstavi kao nesrećni slučaj, pored niza vanrednih događaja sa smrtnim posledicama kojima smo nažalost svedočili proteklih godina, doduše u mirnodopskim uslovima, dodatno potpiruje I podatak da su njegove kolege saslušavane 10 sati, da je Ministarstvo izveštavanje o ovom događaju pokušalo da predstavi kao političku igru, ali I to da na samoj vojnoj vežbi, koju su iz fotelja u loži posmatrali političari I funkcioneri predvođeni predsednikom Aleksandrom Vučićem, ni u jednom trenutku nisu pomenuli Stojkovića, niti su njegovoj porodici izjavili saučešće.

Nebojsa Stefanovic i Aleksandar Vucic
Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Vojni sindikat Srbije: Država pala na ispitu časti i morala

Povodom najnovijih informacija o Stojkovićevoj smrti, oglasio se i Vojni sindikat Srbije čiji je član bio, navodeći između ostalog da su Ministarstvo odbrane, Generalštab i država kao poslodavac, još jednom pali na ispitu časti i morala.

“Sad je završna reč na tužilaštvu koje vodi istragu. Očekujemo da se utvrdi odgovornost ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju u ispravnom stanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vežbe. Nadamo se da je ovo poslednji put da organizacijom jedne isključivo vojne aktivnosti upravljaju i rukovode Nenad Miloradović i trgovci oružjem”, navode u saopštenju.

Predlog da se vojnik posthumno odlikuje

Vojni sindikat Srbije, na osnovu svojih zakonskih ovlašćenja predložiće da Dejan Stojković bude posthumno odlikovan jer je svoj život položio časno vršeći svoju vojničku dužnost, a porodici pokojnog Dejana, koji je bio među prvim članovima Vojnog sindikata Srbije, pružićemo materijalnu i pravnu pomoć, navodi se takođe u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare