Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Obdukcioni nalaz starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, koji je preminuo 24. juna tokom izvođenja vojne vežbe na Pešterskoj visoravni, pokazao je da on nije preminuo jer mu je "iznenada pozlilo", kako je to na dan tragedije nemušto saopštilo Ministarstvo odbrane, već zbog ugušenja hemijskim sredstvima. Time je stavljen zarez na slučaj smrti pripadnika Druge brigade kopnene vojske, oca dvoje dece, a krivičnu "tačku" trebalo bi da stave Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, kome je slučaj dodeljen, ali i Ministarstvo odbrane, čiji bi generali, koji su rukovodili vežbom, morali da makar imaju osećaj moralne odgovornosti zbog pogibije njihovog vojnika.

„Tokom priprema za planiranu vojnu vežbu na privremenom poligonu „Pešter“, starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću, pripadniku Druge brigade Kopnene vojske, koji se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila, iznenada je pozlilo, a preminuo je u bolnici u Kraljevu“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije 24. juna ove godine na dan kada je stariji vodnik Stojković, ispostaviće se, poginuo tokom obavljanja svog životnog poziva.

Ispostaviće se, više od tri meseca kasnije, da starijem vodniku prve klase Dejanu Stojkoviću nije „iznenada pozlilo“, kako je to navelo Ministarstvo odbrane, već da se ugušio hemijskim sredstvima.

Stojković se kobnog dana nalazio u oklopnom vozilu u kome se aktivirao protivpožarni sistem, usled velikih temperatura, koja je tada iznosila 43 stepena, a pored njega dejstvovao je tenk i aktivirana su druga sredstva.

vojna vežba munjeviti udar
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Stariji vodnik prve klase je radio-vezom dojavio svojim nadređenima u kakvoj se sitaciji našao, ali mu je naređeno da vozi još 60 metera, što je on i učinio. Vozilo se ispunilo gasom, onesvestio se čak i vozač, a svi u vozilu su uspeli da se spasu osim Stojkovića, koji je izveo ljude iz oklopnog vozilam ali za njega nije bilo spasa.

Jedan od nadređenih, navodno, prokomentarisao je da se takve stvari dešavaju, a vežba je nastavljena dalje. Vojni stručnjaci objasili su da je „Munjeviti udar“ bio sve, samo ne vojna vežba.

„Imali ste vežbu koja nije planirala godišnjim planom, pa samim tim ne znamo ni koliko je koštala. Drugo, mora se tačno znati ko šta radi i šta je u čijoj nadležnosti. Ovde niste imali nikakvu taktičku sitauciju, već smo videli raspored i gađanje. Zbog tih egzibicija došlo je do više događaja, pa smo tako videli na zvaničnim snimcima kako se gađanja vrše preko vozila u pokretu, stoke i slično. Mi kao vojnici znamo, to je osnovna stvar, kada se neko ponovi u zoni dejstva, sve se odmah prekida“, rekao je tada Novica Antić predsednik Vojnog sindikata Srbije.

munjeviti udar
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane se dve nedelje od smrti Stojkovića ponovo oglasilo povodom smrti Stojkovića, i navelo da su „potpuno neprimereni pokušaji politizacije od strane pojedinih političara“ i kazalo da „nije saopštavalo uzrok smrti Stojkovića, već da je njegovo utvrđivanje prepustilo nadležnim institucijama koje će o tome i obavestiti javnost“.

Tada su rekli i je ministar odbrane Nebojša Stefanović naložio Inspektoratu odbrane vandredni inspekcijski nadzor, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović formiranje komisije za utvrdjivanje eventualne odgovornosti vojne organizacije.

„Ukoliko se utvrde bilo kakvi propusti, svi odgovorni će biti najoštrije sankcionisani, a sve spekulacije do utvrđivanja uzroka smrti Stojkovića u najmanju ruku su neprimerene i namenjene jeftinom skupljanju političkih poena, u kojem nema ni trunke pijeteta prema pokojniku i njegovoj porodici, a vojničke časti na koju se pojedini pozivaju tek ni u tragovima“, navelo je Ministarstvo odbrane.

Milan Mojsilovic i Nebojsa Stefanovic
Milan Mojsilović i Nebojša Stefanović Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/EV

Advokat i predsednik IO Narodne Stranke Nikola Lakić rekao je krajem jula da postoje dva razloga zašto je vojna vežba, i pored ekstremnih uslova, morala da se održi.

„Prvi razlog leži u činjenici da je Aleksandar Vučić zajedno sa svojim saradnicima iz kriminalnih krugova predstavljao naoružanje kupcima i kako bi kasnije podelili velike provizije i bogatili se na račun građana Srbije. Drugi razlog jeste rejting Aleksandra Vučića koji je na istorijskom minimumu. Kada je rejting Aleksandra Vučića ugrožen on hapsi mangupe iz sopstvenih redova i zakazuje vojne vežbe kao što je to sada uradio. Zbog gore navedenih razloga život je izgubio jedan hrabar pripadnik Vojske Srbije Dejan Stojković“, rekao je Lakić.

Ipak, ono što je činjenica jeste da je vojnik stradao i da bi neko morao da snosi odgovornost za to. Na pitanje da li je nestručno komandovanje došlo glave vojniku, moralo bi da odgovori Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, ali i Ministarstvo odbrane.

Svako u okviru svoje nadležnosti. Ipak, mesecima u predistrazi celog slučaja nema pomaka već mesecima. Portal Nova.rs ponovo je kontaktirao nadležnp tužilaštvo i Ministarstvo odbrane kako bismo proverili u kojoj je fazi postupak, međutim, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Vežba uticala i na stočare

Podsetimo, kako je naš portal već pisao, zbog vojne vežbe „Munjeviti udar“ na Pešteru, stočari su zajedno s svojim stadima morali da napuste pašnjake. Sa prostranstva u kojem su na ispaši u letnjem periodu, krave i ovce su sedele zatvorene u štalama.

Meštani, kojima je stočarstvo jedini izvor prihoda bili su ljuti, jer su, kako su ranije isticali, dovedeni na rub egzistencije. Isticali su da su pašnjaci posle toliko granatiranja, uništeni za ovu godinu.

Generalštab i država još jednom pali na ispitu časti i morala

Vojni sindikat Srbije konstatovao je juče da su Ministarstvo, Generalštab i država kao poslodavac, još jednom pali na ispitu časti i morala.

„Posle niza vanrednih događaja sa smrtnim posledicama, оvaj slučaj je ozbiljno poljuljao poverenje pripadnika vojske i javnosti u vojni vrh. Sad je završna reč na tužilaštvu koje vodi istragu. Očekujemo da se utvrdi odgovоrnost ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju u ispravnom stanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vežbe“, kazao je VSS u saopštenju, te dodao da će predložiti da Stojković bude posthumno odlikovan jer je svoj život položio časno, obavljajući svoju vojničku dužnost.

BONUS video: Vojna vežba na Pešteru

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar