Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva; mod.gov.rs

Smrt starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, pripadnika Druge brigade Kopnene vojske na pripremama za vežbu "Munjeviti udar 2021", koju je Ministarstvo odbrane pratkično pokušalo da zataška sramnim saopštenjem da mu je naglo pozlilo, ne prestaje da zastrašuje javnost. Novine Nova pokušale su da dobiju odgovore od nadležnih institucija ko je kriv za propuste tokom vojne vežbe, ali I da li će neko da odgovara za smrti vodnika, međutim, do objavljivanja nismo dobili odgovore na pitanja.

I dok nadležni ćute o smrti vodnika na Pešteru, ovo su 10 pitanja na koje bi morali da odgovore:

1. Zbog čega je pripremama za vežbu „Munjeviti udar 2021.“ na Pešteru komandovao dr Nenad Miloradović, pomoćnik ministra za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane uprkos tome što je civil?

2. Zbog čega nije obustavljena vatra u trenutku dok se sanitet sa lekarima probijao do onesvešćenog vojnika Dejana Stojkovića?

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

3. Zbog čega je transportovan u Opštu bolnicu „Studenica“ u Kraljevu, a ne u bolnicu u Novom Pazaru?

4. Zašto je eksploziv trotil korišćen i aktiviran u trenutku kada je oklopno vozilo u kom je bio Stojković sa šestoricom vojnika prolazilo, i ko je pritisnuo dugme za aktivaciju?

5. Gde je snimak priprema vežbe zabeležen dronovima i da li je sa zvanične verzije namerno izostavljen deo u kom se vidi incident sa Stojkovićevim oklopnim vozilom?

6. Da li je veštačeno oklopno vozilo koje je nakon smrti Dejana Stojkovića transportovano u hangar u Novom Pazaru i da li su na njemu otkriveni tragovi barutnih čestica i gasa halon koji ispušta protivpožarni sistem?

7. Zašto je eksploziv trotil sa usmeravajućim dejstvom, koji se aktivira dodirom isključivo radi vizuelnog efekta i za potrebe snimanja, kobnog dana na pripremama za vežbu bio drastično dopunjen?

8. Zašto su Dejanovi telefon, ručni sat, cigarete i upaljač oduzeti od strane vojne policije nakon njegove smrti i nisu odmah vraćeni porodici posebno ako se uzme u obzir zvanična verzija njegove smrti u režiji Ministarstva odbrane u kojoj se navodi da mu je naglo pozlilo?

9. Kako je moguće da na Pešteru kobnog dana kada su se Stojkovićeva pluća napunila halonom nije postojala nijedna boca sa kiseonikom? Ukoliko pak jeste, zašto nije upotrebljena?

Foto: mod.gov.rs

10. Zbog čega je Ministarstvo odbrane slagalo Dejanovu porodicu i čitavu srpsku javnost o tome da mu je „naglo pozlilo“ i čiju su odgovornost pokušali da prikriju?

Podsetimo, vodnik prve klase Dejan Stojković preminuo 24. juna, tokom izvođenja vojne vežbe na Pešterskoj visoravni.

Tokom priprema za vojnu vežbu „Munjevit udar 2021“ oklopno vozilo u kome se nalazio stradali vodnik Stojković pogođeno je eksplozivom „trotilom“ sa usmeravajućim dejstvom čija je upotreba inače zabranjena.

Foto: mod.gov.rs

On je na ovoj vežbi korišćen zbog snimanja specijalnih efekata, kako bi gledaoci stekli utisak da su oklopna vozila izuzetno otporna i izdržljiva.

Bonus video: Vojna vežba „Munjeviti udar 2021“ na Pešteru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare