Branislav Lečić Foto:printscreen/RTV BOSPHORUS/snimatelj Dragan Gojković

Krivična prijava protiv Branislava Lečića, povodom optužbi njegove mlađe koleginice, glumice Danijele Štajnfeld da ju je silovao, biće podneta Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, saznaje Nova.rs.

Danijela Štajnfeld, mlada srpska glumica, prethodno je u svom dokumentarnom filmu otkrila da je bila žrtva silovanja, ali je ime seksualnog napasnika kog optužuje, Višem javnom tužilaštvu u Beogradu otkrila krajem marta, nakon čega se vratila u Ameriku gde inače živi. Ona je tada optužila za silovanje bivšeg ministra i člana Demokratske stranke Branislava Lečića i iznela da je on misteriozni moćnik iz filmske industrije koji ju je silovao.

Štajnfeld je ranije izjavila da ju je silovala osoba iz njene branše, koja je veoma uticajna u svetu filma i koja se takođe bavi produkcijom, ali ime nije želela da otkrije, smatrajući da je od tada prošlo dosta vremena i da će takav čin biti teško dokaziv.

Nedugo nakon toga, na naslovnoj strani Nedeljnika, 8. aprila, osvanula je ispovest bivše jugoslovenske glumice i sadašnje psihološkinje Merime Isaković, u kojem priznaje da je Lečić nju pokušao da siluje. U slučaju Isakovićeve, koja je Lečića optužila za seksualno zlostavljanje koje se dogodilo 1978. godine, došlo je do apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Ipak, iako je javnost mislila da će Lečić proći bez posledica u slučaju Štajnfeld, Isakovićeva je poručila da je spremna da svedoči i njena ispovest je preokrenula događaj.

Šta sve znamo do sada o slučaju Lečića?

Poznati glumac i opozicioni političar Branislav Lečić je jedan od prvih koji se oglasio nakon saznanja javnosti o slučaju Mike Aleksića. On je podržao mlade glumice koje su javno iznele da su bile žrtve silovanja i seksualnog uznemiravanja i sam je naglasio kako svako nasilje osuđuje. Ipak, nepunih dva meseca kasnije, Branislav Lečić se našao na mestu svog kolege Mike Aleksića, i sam je optužen za silovanje i pokušaj silovanja od strane svojih koleginica prvo Danijele Štajnfeld i nedavno Merime Isaković.

U javnosti je, u slučaju Štajnfeldove, na „Insajderu“, osvanuo snimak razgovora Štajnfeldove i Lečića, koji je glumica uz ostale dokaze predala tužilaštvu, gde se kroz razgovor može čuti da Lečić nije opovrgnuo da ju je silovao.

Foto: N1

Na samom početku, Lečić je reagovao mirno i rekao medijima da neće reagovati dok ne dobije poziv iz tužilaštva. Ne zadugo, u jednom danu se obratio čak tri puta i na taj način je sam pokrenuo medijski cirkus, obraćajući se medijima i građanima svojim saopštenjima i video snimcima u kojima se brani od ovih optužbi.

U pisanoj izjavi za list „Danas“, Lečić je krenuo jezikom političara, pozivajući se da je spreman na poligraf kako bi dokazao da su optužbe lažne. Znajući da poligraf nije dokaz, Lečić se nije libio da upotrebi ovu ne tako ubeđujuću kartu.

U čemu je najbolji, ako ne u glumi, te je stoga snimio šesnaestominutni video u kojem se obraća građanima, pričajući unapred primpremljen tekst. Činjenica da se nevin čovek retko brani na ovakav način, dodatno je potpalila vatru u ovom slučaju.

Veliki broj glumaca je stao u odbranu Štajnfeldove i povodom zahteva dela glumačkog ansambla BDP da Branislav Lečić ne igra u predstavi “Kad su cvetale tikve”, oglasilo se i Beogradsko dramsko pozorište.

#related-news_0

Konkretne mere su počele Lečićevim saslušanjem u policiji u svojstvu građanina, gde je proveo više od šest sati. Nakon saslušanja, glumac nije dugo izdržao a da javnosti ne da još jedan video snimak u kojem izjavljuje da je saslušan i da je prošao poligraf, uz slanje poljupca na kraju snimka.

Da li postoji dovoljno dokaza za pokretanja istrage, nije poznato javnosti i nastupilo je kratko zatišje.

Međutim, sada kada se Danijeli Štajnfeld pridružila i Merima Isaković, možemo očekivati početak istrage. Nakon ispovesti Merime, reakciju Lečića nismo dobili, već se oglasio Lečićev PR tim, ovog puta bez video monodrama i slanja poljubaca. Preneli su kako se Branislav Lečić ne oseća najbolje i kako se neće oglašavati povodom ove teme, dok se ne završi postupak pred državnim organima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar