Foto:Antonio Ahel/ATAImages; Shutterstock

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal poslalo je policiji još 15. juna 2022. godine zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja o tome odakle Darku Šariću, kome se sudi za šverc 5,7 kokaina, mobilni telefon u pritvorskoj ćeliji, međutim, odgovor iz MUP nije stigao. U međuvremenu, prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, poslat je zahtev i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) koji istražuje odakle narko-bosu telefon putem kog je rukovodio kriminalnom grupom.

U javnost su isplivali novi dokazi o tome kako je narko-bos Darko Šarić, protiv koga se vodi nekoliko postupaka među kojima su i onaj za šverc droge i pranje novca, dok je bio u pritvoru 2020. godine, komunicirao sa članovima svoje kriminalne grupe, ali i sa nekim osobama koje su tada radile u vrhu MUP Crne Gore.

Pročitajte još:

U postupku koji se vodi protiv bivšeg pripadnika službe bezbednosti Crne Gore, Petra Lazovića, kome se na teret takođe stavlja šverc kokaina, isplivale su nove poruke koje je osumnjičeni Lazović razmenjivao preko SkyCC aplikacije sa Šarićem. Dokazi su stigle preko Europola, a u pitanju je veliki broj poruka u kojima Lazović obaveštava Šarića ne samo o tome šta rade članovi njegove grupe i kako im uhapšeni bezbednjak pomaže, već i neke potpuno privatne informacije o članovima Šarićeve porodice.

darko

Šarić je već optužen i u Beogradu zbog pokušaja ubistva svedoka saradnika u slučaju protiv njega, Nebojše Joksovića Jokse, a dokazi za taj slučaj stigli su takođe od Europola preko SkyCC aplikacije. Zahvaljujući njima prvi put je i otkriveno da je Šarić, dok je bio u pritvoru 2020. godine svakodnevno i u različito doba dana komunicirao telefonom sa kim i kada je hteo.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je tim povodom još 15. juna 2022. godine poslalo dopis MUP Srbije u kome zahtevaju prikupljanje potrebnih obaveštenja o tome kako je Šarić došao do mobilnog telefona i kako ga je koristio u pritvorskoj jedinici. Od tog zahteva prošlo je više od godinu dana, a iz policije nije stigao nikakav odgovor.

Zbog ćutanja policije, kako Nova.rs nezvanično saznaje, upućen je nedavno dopis i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) u kome Javno tužilaštvo za organizovani kriminal traži njihovu pomoć u rasvetljavanju svih okolnosti o tome ko je, kako i kada doturio mobilni telefon narko-bosu.

I iz predmeta koji se protiv Šarića vodi u Srbiji može da se zaključi da je konstantno bio na telefona, te se postavlja pitanje kako je to promaklo stražarima u pritvorskim jedinicima u Ustaničkoj ulici.

Darko Šarić Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Podsetimo, za Darka Šarića se čulo posle međunarodne policijske akcije „Balkanski ratnik“ i „Loptice“, davne 2010. godine, kada su obelodanjeni detalji istrage koja je trajala godinama o aktivnostima narko klana koji je švercovao kokain iz Južne Amerike u Evropu.

Mreža Darka Šarića je razbijena, ali je on uspeo da pobegne i za njim se godinama tragalo sve dok se nije predao 2014. godine, izjaviviši da „veruje u srpsko pravosuđe“. Osim za trgovinu drogom, njemu se na teret stavljalo i pranje novca, ali se suđenje odužilo i praktično još traje, jer su prvostepene presude ukinute.

Opstrukcije procesa

Višegodišnje procese protiv Darka Šarića obeležile su brojne opstrukcije. Postupci protiv narko-bosa su odlagani, a odbrana je nebrojano puta tražila izuzeće članova sudskog veća zbog čega je bilo nemoguće nesmetano vođenje sudskih postupaka.

Nedavno je promenjen i sudija Dejan Terzić, kojem je dodeljen predmet Šarić, iako je tražio da mu se produži mandat u Specijalnom sudu u Beogradu. Simptomatično je da je Terziću prekinut mandat u Specijalnom sudu nakon niza odluka koje su bile protiv volje odbrane Šarićeve grupe. Upravo zbog toga je odbrana tri puta tražila njegovo izuzeće.

BONUS VIDEO: Privođenje Darka Šarića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare