Darko Šarić, satelitski telefon, skaj aplikacija,
Foto: Shutterstock/4 season backpacking/skyecceurope.com/TANJUG /JADRANKA ILIC

Da narko-bosa Darka Šarića pritvor nije sprečavao u rukovođenju kriminalnom organizacijom kojom šefuje nesumnjivo potvrđuju i najnovija saznanja crnogorskih medija. Šarić, kome se 10 godina sudi za šverc kokaina i pranje novca, duže vreme je komandovao putem telefona iz pritvorske jedinice u Ustaničkoj, međutim, do danas nije utvrđeno ko je narko-bosu obezbedio telefon kao i kako je moguće da se komunikacija odvijala naočigled stražara iako je reč o jednom od opasnijih kriminalaca u Evropi.

Šarić se sumnjiči da je jedan od najvećih švercera kokaina na Balkanu, a prvi je koji je privukao pažnju Europola, Interpola, DEA i svih mogućih svetskih policijskih organizacija koje se bave borbom protiv trgovine droge, pre svega zbog količine ali i organizacije šverca narkotika iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu. Posle višegodišnjeg bekstva, predao se vlastima Srbije u martu 2014. godine, što je tada predstavljeno kao veliki uspeh srpske policije.

Ovaj Pljevljak, kome se na teret stavlja šverc 5,7 tona kokaina i koji je bio uvažen i rado viđen „biznismen“ i u Srbiji i u Crnoj Gori, još nije pravosnažno osuđen, iako je postupak ušao u desetu godinu. Veći deo tog vremena, sa izuzetkom od nekoliko meseci, Šarić je proveo u pritvoru.

Pročitajte još:

Njemu je pritvor određen, između ostalog, i da ne bi uticao na svedoke. To je uobičajena mera, pogotovo kada je organizovani kriminal u pitanju, kada treba sprečiti komunikaciju između članova grupe, a pogotovo onemogućiti vođi da izdaje naređenja i rukovodi poslovima.

Po najnovijim dokazima sa SkyCC aplikacije, koje je Europol ustupio Crnoj Gori u vezi sa optužbama protiv Petra Lazovića, bivšeg obaveštajca crnogorske službe bezbednosti koji je uhapšen zbog šverca kokaina, jasno je da je Šarić svoju pritvorsku jedinicu pretvorio zapravo u Komandno-operativni centar.

Specijalni sud Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Po najnovijim informacijama, Lazović, koji je bio čovek kavačkog klana u bezbednosnim strukturama, bio je u konstantnoj komunikaciji sa pritvorenim narko bosom i obaveštavao ga ne samo o poslovima vezanim za trgovinu drogom i klanovima, već, kao pravi prijatelj, i o nekim privatnim stvarima. Kao pravi „brat“, čak je obaveštavao Šarića i sa kim mu se viđa ćerka, kao i sa kim se sve viđa dečko njegove ćerke.

Darko Šarić Foto: S.S./ATAimages

Ovo je najnovija, ali ne jedina komunikacija mobilnim telefonom koju je Šarić imao dok je bio u pritvoru, jer je osim poslova i interesa u Crnoj Gori, Pljevljak imao interese i poslove i u Srbiji. I njih je nadzirao putem mobilnog telefona iz svog Komandno-operativnog centra u ćeliji, za koji se ni dan danas ne zna ko mu ga je obezbedio.

Tako je Šarić optužen i za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića, koji je možda i krunski svedok u postupku protiv optuženog narko-bosa. Naime, u oktobru 2022. godine srpsko pravosuđe je podiglo optužnicu protiv Šarića i još 14 osoba zbog pokušaja ubistva Joksovića, ali je „otpala“ optužba za ubistvo Milana Milovca Cigle, bivšeg Šarićevog saradnika koji je pokušao da se osamostali, a potom završio i mrtav.

Otkrivena je Skaj prepiska između članova grupe i Šarića, u kojoj oni obaveštavaju šefa da su nagradili „zaslužne“ novinare za tekstove. I to se sve dešavalo dok je Darko Šarić bio u pritvoru koji je trebalo da mu onemogući komunikaciju.

Pročitajte još:

Ono što je, ipak, najfascinantnije u ovoj priči je što je vođa grupe, optužen za šverc tona i tona kokaina, pokušaje ubistva, vođenje kriminalne grupe, osumnjičen i za ubistva, nesmetano mesecima, svaki dan, po ceo dan, u bilo koje doba, mogao da se kucka sa svojim drugarima, saradnicima.

Boro Banjac, bivši načelnik UBPOK (Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala) za Nova.rs kaže da je izuzetno opasno kada takvi ljudi imaju mobilni telefon.

„Njima je svejedno da li su u zatvoru ili kod kuće jer imaju toliko novca da mogu da kupe sve. Ukoliko vođa klana ili organizovane kriminalne grupe ima mobilni telefon u ćeliji, on može i dalje da vodi poslove, ali i da utiče na sudski postupak. Država može da izađe na kraj sa tim, češćim pretresima i drugim postupcima, ali je potrebna politička volja“, naglašava Banjac.

Koliko je poznato, u Srbiji nije pokrenuta nijedna istraga o tome kako je Šarić mesecima koristio SkyCC telefon iz pritvorske ćelije, kako to niko nije primetio, kako je moguće da nije pronađen prit pretresu ćelije, ako je pretresa uopšte bilo. Nije nikada utvrđeno ni ko je Darku Šariću doturio mobilni telefon. Verovatno će i to ostati večita tajna, osim ako ne isplivaju još neki dokazi sa SkyCC aplikacije.

BONUS VIDEO: Privođenje Darka Šarića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare