Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Novo suđenje Darku Šarić povodom optužbi da je organizovao kriminalnu grupu koja je planirala da ubije svedoka-saradnika Nebojšu Joksovića, ponovo je odloženo jer je prethodnom sudiji Dejanu Terziću istekao mandat, a novom, Siniši Petroviću, biće potrebno vreme da se upozna s predmetom. Višegodišnji procesi protiv Šarića ušli su u anale pravosuđa zbog dužine trajanja, ali i brojnih opstrukcija koje su ih pratile, te se postavlja pitanje da li ista sudbina čeka i novi proces koji tek treba da počne.

Pripremno ročište kriminalnoj grupi Darka Šarića juče je ponovo odloženo u Specijalnom sudu u Beogradu, nakon što je prethodno promenjen sudija Dejan Terzić, koji je trebalo da sudi u pomenutom predmetu.

Sudiji Terziću istekao je mandat s obzirom da je pre nekoliko godina upućen iz Apelacionog suda u Novom Sadu u Specijalni sud. Iako je tražio da mu se mandat produži kako bi mogao da predmet dovede do kraja, predsednica Visokog saveta sudstva (VSS) Jasmina Vasović to nije učinila.

Jasmina Vasovic
Jasmina Vasović Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Kako je već pisao NIN, simptomatično je da je Terziću prekinut mandat u Specijalnom sudu nakon niza odluka koje su bile protiv volje odbrane Šarićeve grupe. Upravo zbog toga je odbrana tri puta tražila njegovo izuzeće – dva puta celog Veća kojem je predsedavao sudija Terzić i jednom izuzeće njegovo i predsednika Višeg suda, ali su zahtevi odbijeni.

Sam postupak Vasovićeve prokomentarisao je i Terzić za nedeljnik NIN.

„Ovakav postupak Vasovićeve, u vidu neodlučivanja o zahtevu, očito je imao za cilj ne samo sklanjanje iz Posebnog odeljenja, već i moju diskreditaciju, jer je postupljeno prema meni kao da ne postojim“, rekao je on.

Darko Šarić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Dodao je i da je odbrana Darka Šarića imala dvojaku nameru – da im on ne sudi i da postupak ne počne, što se na kraju i desilo.

U postupku protiv Šarića, u međuvremenu, izabran je novi sudija, a reč je o Siniši Petroviću. Pravo je pitanje hoće li i ovaj postupak doživeti istu sudbinu kao i ostali.

Novom optužnicom Šarić, advokat Dejan Lazarević, Duško Šarić i još 12 osoba optuženi su za niz teških krivičnih dela, među kojima su pokušaji ubistva svedoka-saradnika Nebojše Joksovića, ali i stavljanje eksploziva pod automobil Gorana Nikolaševića. Šarić se tereti da je osnovao kriminalnu grupu početkom 2020. godine, dok se nalazio u pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici, te da je pripadnicima kriminalne grupe naloge prenosio putem Skaj aplikacije, sa kriptovanog telefona koji je posedovao u ćeliji.

Nebojša Joksović Foto: privatna arhiva

Gotovo da nema procesa protiv Šarića koji nije trajao godinama. Nekim se i dalje ne zna kraj.

Tako je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prošle godine presudu Šariću i ostalim osuđenima za pranje novca stečenog kriminalnim aktivnostima i naložio novo suđenje. Novo suđenje je počelo u martu ove godine, a reč je o postupku koji traje godinama zbog brojnih opstrukcija sa kojima srpsko pravosuđe nije uspelo da se izbori.

Pročitajte još:

Većinu postupaka obeležila su odlaganja iz različitih razloga, a suđenja su nebrojano puta kretala iznova. Pretresi su uglavnom odlagani zbog zahteva Šarićevih advokata, a u više navrata su tražena izuzeća članova sudskog veća.. Čest slučaj bio je i nepojavljivanje advokata Šarića i drugih optuženih.

Ostaće upamćeno i to da je postupak za pranje para svojevremeno odložen 23 puta zaredom. Tog 23. puta šest advokata se nije pojavilo na završnicu suđenje, a sud je tada braniocima izrekao kazne od po 120.000 dinara.

Sa druge strane, dešavalo se i to da Šarić usred suđenja otkaže punomoćja svojim advokatima, a potom ih vrati.

Samo jedan okončan

Dosad je okončan jedan postupak protiv Šarića, a reč je o onom za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. Oktobra prošle godine njemu je kazna smanjena sa 15 na 14 godina zatvora. I taj predmet trajao je godinama, a tokom procesa, branioci optuženog narko-bosa iscrpeli sve pravne lekove u nameri da izdejstvuju blažu kaznu.

darko šarić

Podsetimo, Šarić se srpskim vlastima predao 2014. godine, a ubrzo sa njegovom predajom, zaplenjena mu je i sva imovina koju je imao u Srbiji. Sem imovine na njegovo ime, zaplenjena je i ona koja se vodila na njegovu partnerku, ali i na ostale članove porodice.

Grupa Darka Šarića otkrivena je 2009. godine, u akciji „Balkanski ratnik“.

VIDEO: Šarićeva kuća na Dedinju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare