Foto: Printscreen/TV Prva

Nakon što je ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević saopštio da će odluka o vraćanju trogodišnjeg usvojenog deteta porodici Savić iz Beograda, koje im je Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo prošle nedelje zbog greške u proceduri, usvojitelj Borisav Savić u razgovoru za portal Nova.rs ističe da su njegova supruga i on očekivali da će danas videti svoju devojčicu.

Savić u razgovoru za portal Nova.rs navodi da je očekivali da će im Ministarstva za rad danas vratiti dete, ali, kako tvrdi, iz istog su naveli da žele da se sve uradi po Zakonu.

„Mi smo očekivali jedan odgovor danas, odnosno da će nam reći da možemo da odemo po našu devojčicu, ali se to nije desilo. Iz Ministarstva su nam rekli da su oni preuzeli predmet kompletno na sebe, kao i da će uraditi sve moguće procene u ovom slučaju i videti koje je greške Centar za socijalni rad napravio. Kako su rekli, sve će to staviti na papir, predočiće šta treba uraditi u narednom periodu kako bi se te greške otklonile, a potom doneti odluku“, kaže Savić.

On za naš portal navodi i da iz Ministarstva žele sve da urade po propisima.

„Sačekaće i izveštaj Zaštitnika građana, jednostavno, kako tvrde, žele da sve urade po Zakonu. Naše mišljenje je da je ovo moglo mnogo brže da se uradi. Mi ćemo još razmisliti o našim daljim koracima, nama rok za žalbu i tužbu ističe, pa ćemo videti kako se stvari odvijaju tokom ove nedelje, nakon čega ćemo znati kako da postupimo“, priča Savić.

Borisav navodi i da je ova situacija jako teška za njihovu porodicu.

„Nadamo se da će nam devojčica biti vraćena, ovo je sve za suprugu i mene šok. Očekivali smo da će problem biti rešen danas“, dodao je Borisav.

Podsetimo, bračni par Savić morao je prošle nedelje, tek usvojenu ćerku, da vrati zbog proceduralne greške koju su napravili radnici Centra za socijalni rad u Subotici i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku. Savićima je ćerka data na prilagođavanje oktobru prošle godine, a oni su 15. maja dobili neophodno rešenje o usvojenju.

Devojčica je sa njima provela skoro osam meseci, da bi im prošlog ponedeljka iz Centra za socijalni rad javili da moraju da vrate dete u utorak, zbog starosne razlike između jednog usvojitelja i devojčice.

 

Ministar: Formirana komisija

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević izjavio je današnjoj konferenciji za medije u Vladi Srbije da je formirana tročlana komisija, koja će dostaviti izveštaj Ministarstvu o propustima, kao i da devojčica ne sme da bude žrtva birokratije. On je dodao i da očekuje da će odluka o ovom slučaju biti doneta za dva, tri dana.

“Danas će biti oformljena komisija od 3 člana, dostaviće meni te propuste, kako da nadomestimo te proceduralne probleme, i da vrlo brzo donesemo odluku da se detet vrati onima kojima je oduzeto”, rekao je ministar Zoran Đorđević.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare