Foto: Printscreen/TV Prva

Borisav i Biljana Savić kojima je Centar za socijalni rad u Subotici, prvo dozvolio da usvoje dete, a onda zbog proceduralne greške oduzeo, jutros su na TV Prva susreli oči u oči sa predstavnikom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušanom Vulovićem, i u pitali ga zašto niko iz centra i nije razmišljao o trogodišnjem detetu. Vulović je tom prilikom rekao da je da je u ovom slučaju Centar za socijalni rad napravio velike nezakonitosti u svom radu, a ne grešku.

“ Prošli smo kompletan proces da bismo mogli da je usvojimo. Prošli smo školu za usvojitelje kako bismo mogli da se snađemo u svim situacijama, procenjivali su naše psiholološke profile, imali su naša dokumentra, kako niko nije video propust, nego se to videlo nakon osam meseci“, upitao je Borislav Savić.

Vulović je rekao da je najveći propust što se nije vodilo računa o godinama usvojitelja.

Na pitanje Savića zašto se o tome nije povelo računa tokom postupka prilagođavanja, već su dozvolili da dete bude kod njih bude osam meseci, a onda su im uzeli ćerku i odveli ih u hraniteljsku porodicu, Vulović tvrdi da su sve uočili kada je doneto rešenje o usvojenju.

„Mi smo za propuste u radu saznali tek kada je doneto rešenje o usvojenju, a za njega je bilo prihvatano rešenje o prilagođavanju“ kazao je Vulović u odbranu postupka.

Borisav Savić, otac trogodišnje devojčice koja je oduzeta rekao je da je to igranje sa ljudskim dušama, sa dečijim životima i najavio da će se boriti za svoju ćerku i da će podneti tužbe i protiv Centra, i protiv Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, kao i protiv nadležnog ministarstva.

Na pitanje voditelja Srđana Predojevića da li će Savići moći da vide ćerku, Vulović je rekao da postupak mora da se ponovi i donese najbolje rešenje u interesu deteta. Na to je Biljana Savić rekla da je za njih najbolje rešenje da se dete odvoji od roditelja.

„To se vama tako čini. Procedure i propisi moraju se poštovat“ ukazao je Vulović, na šta se Biljana Savić obratila

„Ako se dete šeta iz hraniteljske porodice kod usvojitelja, pa se uzme od usvojitelja i vrati u hraniteljsku porodicu, to nije šetanje. To je igranje kliker, a ne igranje sa ljudskim dušama?

Vulović je tada istakao da je devojčica dobro i da je ona u hraniteljskoj porodici u kojoj je bila dve i po godine:

„Tamo su deca koje ona zna, vraćena je u poznatu sredinu“,

„Da, ali sada ona ima baku i deku a imala je mamu i tatu, naglasila je Biljana Savić, kad se obratila Vuloviću.

Voditelj je pitao da li je u ovom slučaju mogao da se napravi izuzetak, s obzirom na to da je Centar za socijlani rad napravio grešku, Vulović je kazao:

„Što se rodi grbo, to vreme ne ispravi. Zakonitosti moraju da se poštuju“.

(Izvor: TV Prva)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare