Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Beograđaninu Borisavu Saviću (48) i njegovoj supruzi Biljani (52), kojima je prošle nedelje Centar za socijalni rad u Subotici oduzeo trogodišnje dete, iako su sredinom maja ove godine dobili neophodno rešenje o usvajanju, a konačna odluka o vraćanju devojčice porodici trebalo bi da bude doneta u naredna dva dana.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević izjavio je današnjoj konferenciji za medije u Vladi Srbije da je formirana tročlana komisija, koja će dostaviti izveštaj Ministarstvu o propustima, kao i da devojčica ne sme da bude žrtva birokratije.

„Kao što sam obećao i porodici Savić, sve odluke koje budemo donosili javiću prvo njima. Radi se o maloletnom detetu, odluke treba donositi u skladu sa zakonom sa jedne strane, a treba da budemo brzi i efikasni, jer će ovo na dete da ostavi trag. Kao odgovorni ljudi gledaćemo da ovaj proces završimo što pre. Danas smo doneli jednu odluku, a to je da po čl. 56 imamo pravo u ovom slučaju da ga preuzimamo od Pokrajinskog sekretarijata i da krenemo u analizu da li i o kakvim propustima se radi, kao i da donesemo odluku što pre. Radićemo u skladu sa zakonom i u interesu deteta. Kako otac, mogu da vam kažem da ćemo uraditi što pre. Od petka do danas sam razgovarao sa ljudima iz Ministarstva, postoje propusti u radu, ali to nije nešto što možemo da uradimo brzo“, rekao je ministar na konferenciji za medije.

On je dodao i da će danas biti formirana komisija, koja će Ministarstvo obavestiti o svim propustima načinjenim u ovom slučaju.

„Danas će biti oformljena komisija od 3 člana, dostaviće meni te propuste, kako da nadomestimo te proceduralne probleme, i da vrlo brzo donesemo odluku da se detet vrati onima kojima je oduzeto“, rekao je ministar Zoran Đorđević.

Ministar Đorđević obećao je na današnjoj konferenciji ubrzanu proceduru u skladu sa zakonom i da, ukoliko sve bude bilo u redu, očekuje razrešenje slučaja za dan dva.

„Za sada se čini da ima grešaka u proceduri, ali neću da prejudiciram. Očekujem pozitivan ishod, kazao je Đorđević i dodao da dete ne sme da bude talac birokratije“, dodao je on.

Podsetimo, bračni par Savić morao je, tek usvojenu ćerku, da vrati zbog proceduralne greške koju su napravili radnici centra i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku.