Darko Šarić Foto: BIA

Darko Šarić i njegovi advokati zatražili su danas izuzeće četvoro, od petoro sudija Apelacionog suda, koji su u veću koje treba da odlučuje po žalbama na presudu Specijalnog suda u Beogradu, kojom je optuženi osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima.

Inače, sednica je planirana da traje sedam radnih dana, zaključno sa 30. novembrom i održava se u zgradi Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici.

Odbrana Šarića danas je zatražila izuzeće sudija, zbog činjenice da je troje sudija već bilo u veću koje je donelo pravosnažnu presudu, a koju je zbog formalnih razloga ukinuo Vrhovni kasacioni sud (VKS).

Pročitajte još:

Radoslav Baćović, advokat prvooptuženog Šarića koji je označen kao organizator kriminalne grupe, na početku današnje sednice zatražio je izuzeće sudija.

„Nismo dobili odluku o tome ko su članovi veća, sada se prvi put srećemo sa njima. Staviću primedbe i staviću zahtev za izuzeće. Nesporno da je sudija Milimir Lukić vodio postupak i doneta je odluka po tome. U navedenom postupku on bio sudija izvestilac i predsednik veća. Odluka je doneta jednoglasno u tom postupku, u fazi u kojoj pristrasni sudija izveštava i biva predsednik veća. Jasnoća koju su tri člana veća izrazila u pogledu krivice Darka Šarića je najveća moguća, jer je izražena kroz maksimalnu presudu“, rekao je on i dodao da ovde mora da se izmeni celo veće.

Advokat Danilo Šarić je, takođe, zatražio izuzeće sudija.

„Sretko Janković, Tatjana Vuković i Vesna Petrović su pristrasni i ne mogu na objektivan način da sagledaju ovaj postupak. Oni su utvrdili da postoje svi elelemnti krivičnog dela i utvrdili krivicu Darka Šarića i osudili ga na 15 godina zatvora. Tri člana veća sada čine većinu veća, tu su sada dva člana veća, koja su po nama u ovom trenutku objektivna, u manjini. Ja bih prvostepenu presudu nazvao Hirošimom i Nagasaki pravnog sistema Srbije, naše žalbe ove sudije nisu uvažile ni u jednom aspektu“, rekao je advokat Šarić i dodao:

„I dalje se krše ljudska prava Darka Šarića. Imamo ćutanje suda o svim segmentima o pritvoru Darka Šarića“, rekao je on.

Na današnjoj sednici oglasio se i prvookrivljeni Darko Šarić.

„Pridružujem se zahtevu za izuzeće za ova tri člana koja su prošli put odlučivala o našoj krivici. Milimir Lukić nije samo formalno bio pristrasan već i suštinski. Nije ukazivao na propuste, u intervjuu za „Nin“ je pokazao ostrašćenost, spomenio moje ime i odluku Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u predmetu koji i dalje živ i za koji je znao da će doći kod njegovih kolega“, rekao je Šarić i dodao:

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

„Ova tri člana su prećutali da Draško Vuković, svedok-saradnik kaže da ja nemam učešća u ovom krivičnom delu. Oni su to prećutali, kao i izjavu Radanovića. To su potpisali i sada treba da očekujem da budu fer i pošteni prema meni. Osam godina ležim u pritvoru, za mene očigledno ne važe ljudska prava. Predao sam se nadajući se fer i poštenom suđenju, a vi stavili tri člana veća koji su se već izjasnili o mojoj krivici“, rekao je Šarić.

Sednica je odložena, a sutra će se znati da li će predsednik Apelacionog suda uvažiti zahtev za izuzeće sudija.

Inače, u pomenutom postupku, Darko Šarić je označen kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. On je zbog ovog krivičnog dela osuđen na 15 godina zatvora, a u pritvoru se nalazi od 2014. godine kada se predao srpskim vlastima.

Podsetimo, prethodnu drugostepenu presudu u maju je ukinuo Vrhovni kasacioni sud po vanrednom pravnom leku Šarićevih advokata iz procesnih razloga, tj zbog nepropisnog sastava apelacionog veća koje je odlučivalo o žalbama.

O žabama će sada odlučivati novo veće Apelacionog suda od pet sudija, kojim predsedava Nada Hadži Perić, sudija izvestilac je Sretko Janković, a članovi veća su sudije Vesna Petrović, Tatjana Vuković i Marko Jocić.

Jocić i Hadži Perić su nove sudije u ovom predmetu, koji su zamenili sudije Milimira Lukića i Bojanu Paunović, dok su Janković, Petrović i Vuković postupali i u prethodnom veću.

BONUS video: Hapšenje na Zvezdari

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare