Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

U Višem sudu u Beogradu danas je za 29. decembar odložen početak suđenja Nebojši Joksoviću za zloupotrebe u vezi sa štamparijom BMG-NM, a koji je inače javnosti poznat kao svedok saradnik u procesu za krijumčarenje kokaina protiv Darka Šarića.

Pored Joksovića za zloupotrebe sa štamparijom optužen je i Miloš Nikolić, direktor i suvlasnik štamparije BMG-NM.

Današnje suđenje je odloženo zbog izostanka dva advokata Nebojše Joksovića, čije je on izostanke pravdao bolešću i drugim suđenjem, prenosi Tanjug.

Sudija Ivana Ramić rekla je da su advokati morali o razlozima izostanka da obaveste sud, jer znaju svoje obaveze. Po Joksoviću im je poručila da izostanke mogu da opravdaju u roku od 15 dana inače će biti novčano kažnjeni.
Joksović je na suđenje došao u pratnji pripadnika Jedinica za zaštitu svedoka.

Pročitajte još:

Njemu i Nikoliću na teret se stavlja da su zloupotrebom položaja, tokom 2013. i 2014. godine, Joksoviću pribavili protivpravnu imovinsku korist od 207.793.785 dinara.

Prema pisanju medija, tužilaštvo sumnja da je Miloš Nikolić, bez saglasnosti stečajnog upravnika BMG, Joksoviću u aprilu 2013. prodao halu i trafostanicu za cenu koja je bila gotovo upola manja od tržišne.

Godinu dana kasnije, kako se sumnjalo, Joksoviću je omogućeno da postane vlasnik celokupne imovine BMG, tačnije svih objekata i mašina.

Joksović je, kako navode mediji, nedugo zatim preduzeću iz Zagreba prodao mašine, takođe bez odobrenja stečajnog upravnika.

Miloš Nikolić takođe je bio na optuženičkoj klupi u slučaju protiv grupe Darka Šarića, zbog optužbi da je pomogao u skrivanju Nebojše Joksovića, ali je oslobođen. Mediji podsećaju da je tokom tog postupka Nikolić sudu govorio da Joksović pokušava da mu otme imovinu i da se bavi kriminalom.

Pomenuta štamparija je dva puta bila meta bombaških napada 2011. i 2015. godine.

Darko Šarić kao i drugi okrivljeni u procesu za krijumčarenje kokaina, Joksovića su u više navrata označili kao nepouzdanog svedoka, koji prema njihovim tvrdnjama, svedoči na njihovu štetu kako bi se domogao njihove imovine.

Šarić je svedočio tokom suđenja da je Joksoviću dao četiri miliona evra za kupovinu ove štamparije i da on sada u stvari rasprodaje nešto što nije njegovo.

Šarić i pripadnici njegove kriminalne grupe osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora zbog krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Joksović je u tom procesu zbog svedočenja protiv Šarića, osuđen na simboličnu kaznu od pet meseci zatvora, dok je Šarić dobio makimalnu kaznu od 15 godina zatvora.

Nedavno je pravosnažnu presudu u tom postupku po zahtevu za zaštitu Šarićevih advokata ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio Apelacionom sudu da ponovo razmotri žalbe na prvostepenu presudu u novom sastavu sudskog veća.

BONUS VIDEO: Vuk Jeremić suđenje pred Višim sudom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar