Šarićev rođak se šetao slobodno, dok je formalno bio u pritvoru

Hronika 22. sep. 202108:18
Podeli:
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Željko Vujanović, brat od tetke Darka Šarića, formalno je u pritvoru koji mu je određen još 2014. godine, ali se zapravo proteklih sedam godina kretao kao slobodan čovek. Vujanoviću je, kako se osnovano sumnja, to omogućio Miloš Ilić (37) iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koji mu je za mito od 200 evra po potrebi "isključivao" nanogicu.

Vujanoviću je 2014. godine, u okviru postupka koji se vodi protiv okrivljenog Darka Šarića za organizovano krijumčarenje narkotika, određen kućni pritvor za čiju kontrolu je bio zadužen Miloš Ilić, poverenik Kancelarije za alternativne sankcije pri Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Ilić je razvio prijateljski odnos sa Vujanovićem, kojem se, kako navodi osoba bliska istrazi, iskreno divio. Šarićev rođak mu je za uslugu slobodnog kretanja, odnosno isključivanja elektronskog nadzora, redovno plaćao po 200 evra, piše Blic.

Pročitajte još:

„Toliko su se sprijateljili da je Ilić Vujanoviću služio praktično kao asistent i činio mu različite usluge, na primer novčane uplate i slično“, navodi izvor tog portala.

Imajući u vidu da je Ilić Vujanoviću omogućio slobodno kretanje došlo je do bezobzirnog izigravanja zakona, jer je Vujanović sedam godina pritvora proveo – na slobodi!

Miloš Ilić je uhapšen pre nedelju dana zbog zloupotrebe službenog položaja, odnosno, zbog primanja mita od osuđenika koji su izdržavali kaznu u kućnom pritvoru, to jest nosili nanogicu. Na spisku kriminalaca kojima je omogućio da se slobodno šetaju je i Željko Vujanović.

Vujanović u Šarićevoj piramidi

Vujanović je od hapšenja u akciji „Balkanski ratnik“ 2010. godine bio u pritvoru, pri čemu je 2014. prebačen u kućni pritvor sa nanogicom. On je u oktobru prošle godine pravosnažno osuđen zbog krijumčarenja kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Kako je utvrđeno presudom, Vujanović je sa Šarićem i Goranom Sokovićem organizovao kriminalnu grupu za krijumčarenje 5,7 tona kokaina. Vujanović je u aprilu ove godine odveden na izdržavanje zatvorske kazne od 14 godina, ali je već posle dva meseca vraćen u kućni pritvor – bolje reći „kućnu slobodu“ – pošto je presuda ukinuta!

Kako je pravosnažna presuda po kojoj je otišao u zatvor ukinuta, vraćen mu je status koji je imao pre te presude, a to je kućni pritvor. Ipak, zahvaljujući saradniku Iliću, Vujanović je gotovo svih sedam godina bio slobodan čovek.

Šarić napravio haos u sudnici zbog Vujanovića

Na suđenju u Specijalnom sudu pre tri godine Šarić je napravio haos zbog dokaza prisluškivanog razgovora telefonskog razgovora Darka Tošića i Željka Vujanovića, kojim dogovaraju isporuku dve tone kokaina.

Šarić je vikao i bio agresivan zbog odluke sudije Petrovića da odbije zahtev odbrane da se iz dokaza izuzmu presretnuti telefonski razgovori i zapisnici o pretresanju prostorija optuženih. Odbrana je više puta pokušavala da ove dokaze dovede u pitanje, ali sud je zaključio da su oni prikupljenji u skladu sa zakonom.

Istovremeno, sud je odbio i predloge Tužilaštva za organizovani kriminal da se izvedu kao dokazi prisluškivani razgovori Šarića i trojice njegovih saradnika koji bi opovrgli njihovu odbranu iznesenu pred sudom.

Tako je odbijen dokaz prisluškivani razgovor Darka Tošića i Željka Vujanovića kojim dogovaraju isporuku dve tone kokaina.

Miloš Ilić puštao i druge da se slobodno kreću

Podsetimo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu uhapsili su prošle nedelje Miloša Ilića, odgovorno lice odeljenja pri Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična dela primanje mita, zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem. Uhapšeni su i Željko Vujanović, D. M. i G. Đ. koji se terete za krivično delo davanje mita.

Ilić je, kako se osnovano sumnja, omogućio i slobodu kretanja i drugim osuđenicima koji su mu povereni radi sprovođenja i kontrole mere kućnog zatvora na teritoriji koju pokriva nadležna kancelarija u Kragujevcu, čime je direktno kršio presude i samim tim sprečio ostvarenje i svrhe kažnjavanja.

Miloš Ilić se tereti i da je prema jednoj koleginici posredovao da ne izvrši službenu radnju koju je bila dužna da izvrši u vremenu kada je bio odsutan.

BONUS video: Zaplena heroina

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar