Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Ponovljeno suđenje Darku Šariću za međunarodni šverc kokaina pred Apelacionim sudom u Beogradu zakazano je za 22. novembar, saznaje KRIK. Šariću se sudi iznova pošto je prethodnu pravosnažnu presudu zbog formalnog propusta ukinuo Vrhovni kasacioni sud.

Suđenje će trajati sedam radnih dana, a Šariću će ovaj put suditi novo veće Apelacionog suda koje će činiti predsednica Nada Hadži Perić i članovi Sretko Janković, Vesna Petrović, Tatjana Vuković i Marko Jocić, piše KRIK.

Šarić je 2018. bio pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora jer je predvodio kriminalnu grupu koja se bavila međunarodnim švercom kokaina, međutim, presudu je ukinuo Vrhovni kasacioni sud u junu ove godine.

Za sudije Vrhovnog suda nisu bili sporni dokazi na osnovu kojih su osuđeni Šarić i članovi njegove grupe već sastav sudskog veća koje je potvrdilo osuđujuću presudu. Smatraju da je dvoje sudija bilo pristrasno pošto je već ranije odlučivalo o tome treba li Šariću da se produži pritvor.

Vrhovni kasacioni sud je naložio novo suđenje, a to može da učini samo kada je presuda osuđujuća, odnosno kada je na štetu okrivljenog – što je ovde bio slučaj.

Članovi Šarićeve grupe pohapšeni su 2009, a Tužilaštvo za organizovani kriminal je u naredne dve godine sastavilo niz optužnica koje su ga stavljale na sam vrh narko-grupe. Suđenje je počelo 2010. a Šariću se sudilo u odsustvu pošto je bio u bekstvu. Iznenada se predao 2014. uz objašnjenje da se atmosfera u društvu popravila i da veruje da će imati fer suđenje. On je tada avionom stigao u Srbiju, a do danas je ostalo nepoznato odakle je došao, s kim je pregovarao o predaji i da li je dogovorio nešto zauzvrat.

Samo godinu dana kasnije osuđen je na maksimalnih 20 godina zatvora, ali je ovu presudu ukinuo Apelacioni sud i naložio da mu se ponovo sudi. Sud je ukazao da je Šariću trebalo da se sudi po starom zakonu koji je propisivao blažu kaznu.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Ponovo je osuđen krajem 2018. godine i to na 15 godina zatvora, što je maksimalna kazna po blažem zakonu koji je ovaj put primenjen. Apelacioni sud je presudu potvrdio dve godine kasnije ističući da je otežavajuća okolnost za Šarića to što je ogromne količine kokaina švercovao na svetskom nivou.

Osim za šverc kokaina, Šariću se u odvojenom postupku sudilo i za pranje novca. U julu prošle godine doneta je tek prva prvostepena presuda u kojom je Šarić osuđen na devet godina zatvora. Presudu tek treba da razmatra Apelacioni sud.

Bonus video: Policija u akciji hapšenja pedofila širom Srbije

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar