Sara Asanović. Foto: Privatna arhiva

Sara Asanović (27) iz Vranja, koja je u subotu u večernjim časovima na brutalan način ubio Marjan Stamenković (47.) takođe iz Vranja, osim što se bavila manekenstvom, volontirala je i na više projekata nevladinih organizacija u ovom gradu.

Piše: Srđan B. Nikolić

Ubistvo koje je potreslo čitav Pčinjski okrug, a koje je okončano samoubistvom izvršioca dela, Marjana Stamankovića, u ponedeljak nakon policijske potrage, otvara mnoga pitanja koja će i posle ovog dela ostati bez odgovora.

Sara je ubijena u centru grada, u kafiću u okviru benzinske pumpe, sa 6 hitaca iz pištolja koji je ubica posedovao nelegalno. Potera za ubicom u Vranju je trajala od subote do ponedeljka kada je on, opkoljen od policije, izvršio samoubistvo u pomoćnom objektu jedne porodične kuće u donjem delu Vranja. Nekoliko sati pre toga ubijena Sara Asanović sahranjena je na u Gornjoj čaršiji uz prisustvo oko 200 Vranjanaca.

Motivi ovog brutalnog ubistva su i dalje pod velom tajne. Mnogi se, međutim, slažu da je Sara bila omiljena devojka, koja je imala široku paletu interesovanja. Živela je u delu Vranja poznatom kao Gornja čaršija, kod bake.

Posle osvojene titule Mis šarma na tradicionalnoj manifestaciji Karanfil devojče u Vranjskoj Banji, bavila se i manekenstvom nekoliko godina u jednoj modnoj agenciji u Vranju. Uporedo je volontirala u nevladinoj organizaciji programa za mlade Generator. Radila je na više projekata ove nevladine organizacije nekoliko godina, kaže Gordana Ristić, koja je vodila ovu NVO.

„Sara je od 2008. do 2012. godine radila na projektu „Zdravlje Roma, Romkinja i izbeglica“, bila je vrlo aktivno uključena u to. I kasnije je volontirala na našim akcijama“, svedoči Ristićeva.

PROČITAJTE JOŠ:

Od ove mlade devojke iz Vranja oprostile su se i nevladine organizacije Odbor za ljudska prava, Mreža žena protiv nasilja i SOS telefon Vranje, koje su izdale saopštenje.

„U Vranju je u subotu 20. februara 2021. godine, 27-godišnjoj devojci u centru grada i pred očevicima, brutalno oduzet život od strane muškarca. Od 2014. godine u Pčinjskom okrugu ubijeno je 13 žena vatrenim ili hladnim oružjem. Brojke su uzete iz medija jer zvanična statistika ne postoji“.

Iz nevladine organizacije Mreže žena protiv nasilja postavljaju pitanje da li je ova tragedija mogla da se spreči. Iz ove organizacije napominju i to da je izvršilac ovog brutalnog čina čovek koji je već bio osuđivan za ubistvo žene, kao i za pokušaj ubistva. Navode i to da je ubica bio povratnik s ratišta i da je u jednom od prethodnih sudskih postupaka detaljno objašnjavao ratne strahote.

„Treći njegov brutalni napad potvrđuje manjkavost sistema u kojem nisu razvijene procedure praćenja i kontrole bivših osuđenika za nasilje nad ženama i devojčicama i povratnika s ratišta i dobre procene bezbedonosnih rizika“.

Mreža žena protiv nasilja – MŽPN i SOS telefon Vranje najoštrije osuđuju i reagovanje okoline na ovaj događaj, kao i senzacionalizam prisutan u medijima, koji traže krivicu u devojčici čak i kada je brutalno ubijena.

„To što je bila „čuvena po lepoti“ i što je bila Mis šarma na manifestaciji Karanfil devojče u Vranjskoj Banji, isticanje da je ovo „zločin iz strasti“, kao i nagađanje da li je ili nije bila u partnerskom odnosu sa ubicom, nikako nisu, niti ikad smeju biti isticani u kontekstu ovog brutalnog čina. Ne smeju biti i isticani kao povod ili opravdanje bilo kakvog nasilja nad devojkama. Tražimo direktnu odgovornost nadležnih institucija“, kaže se u saopštenju ovih NVO.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar