Foto:N1, Shutterstock MUP Srbije

Otkako je u Srbiji počela da se primenjuje nova mera Zakona o bezbednosti saobraćaja, oduzeto je 188 vozila, dok je grad u kom je najveći broj vozača bio kažnjen na ovaj način - Beograd, sa 23 ovakva slučaja. Na neslavnom drugom mestu se nalazi Šabac, sa 21 vozilom, zatim Novi Pazar (13), Subotica (12)... Ono što posebno zabrinjava jeste da je najveći broj vozila, 36 odsto, oduzet od vozača mlađih od 30 godina.

Mera privremenog oduzimanja vozila počela je da se primenjuje 22. februara u Srbiji i od tada je ukupno 188 vozača privremeno ostalo bez svog vozila. Ovaj novitet u Zakonu o bezbednosti saobraćaja primenjuje se pre svega prema učiniocima težih prekršaja koji su u prethodne dve godine najmanje dva puta pravosnažno osuđivani za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Najveći broj oduzetih vozila u Beogradu

Prema podacima do 1. avgusta, glavni grad se nalazi na prvom mestu po broju oduzetih vozila, sa 23 takva slučaja, dok je odmah iza njega Šabac sa 21 vozilom. Zatim slede Novi Pazar sa 13, Subotica sa 12 i Valjevo, Pančevo i Smederevo sa po 11. Iz policije su skrenuli pažnju na zabrinjavajući podatak –  najveći broj vozila, čak 36 odsto, oduzet je od vozača mlađih od 30 godina!

Vozili bez dozvole i uprkos zabrani

Kako su ranije objasnili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, vozači koji su se susreli sa ovom merom u navećem broju slučajeva su vozili bez vozačke dozvole koja im je ranije oduzeta zbog kaznenih poena i vozača koji su upravljali vozilom za vreme trajanja mere zabrane upravljanja vozilom. Pored toga, prekršaji koji su se našli na spisku onih zbog kojih možete ostati vez vozila su vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila, odbijanje alkotesta ili drogatesta, prekoračenje brzine za više od 100 kilometara na sat ili za 90 u naselju, prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni „30“, zatim prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja.

Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Osim toga, prekršaji zbog kojih možete ostati bez automobila su i prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suzovača, prevoz deteta na mestu koje nije predviđeno za sedenje poput prtljažnika, instrument-table, zadnje police, spoljni delovi vozila i sločno, prolazak najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku od 10 minuta, preticanje kolone vozila preko pune linije, vožnja bez položene ijedne kategorije, vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu, preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu.

Takođe, bez vozila mogu ostati i vozači koji pretiču kolonu pod pratnjom ili ne propuštaju vozila pod pratnjom.

Prvi kažnjen Leskovčanin

Prvi automobil koji je policija oduzela po novoj meri zakona bio je „folksvagen“ kojim je upravljao stariji muškarac iz Leskovca. On je odbio da bude alkotestiran, a u prethodne dve godine je takođe osuđivan zbog odbijanja alkotestiranja i zbog nasilničke vožnje jer je automobilom upravljao pod dejstvom više od dva promila alkohola u krvi.

Oduzimaju bicikle, traktore, zaprežna vozila

Pored 161 putničkog vozila, pripadnici saobraćajne policije privremeno su oduzeli i 11 bicikala, 10 motocikala, tri teška teretna vozila, dva traktora i jedno zaprežno vozilo.

Bonus video: Saobraćajna policija zaustavila ženu zbog nasilničke vožnje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare