Foto: Shutterstock

Hapšenje vremešnog novosadskog makroa D. P. (79) osumnjičenog da je dve godine podvodio devojke u svom salonu za masažu, potvrdilo je da se prostitucija i dalje odvija iza zatvorenih vrata sumnjivih salona koji navodno pružaju usluge ulepšavanja i raznih tretmana, a praksa je pokazala da im nije strano ni da tako "maskirane" oglase objavljuju i na internetu.

Podvođenje je, kako je saopštio MUP ranije, trajalo od 2017. godine, a osumnjičeni starac je koristio tešku materijalnu situaciju, vrbovao i iskorišćavo više žena za pružanje seksualnih usluga u njegovim salonima za masažu. Ova akcija ogranizovana je i sprovedena u okviru policijske akcije „Gnev“, a njene pojedinosti potvrdile su gorku istinu, da se prostitucija i dalje odvija iza zatvorenih vrata sumnjivih salona širom Srbije.

Modus operandi ovakvih grupa utvrdili smo zahvaljujući velikom broju hapšenja u proteklom periodu, koja su se odigrala na gotovo identičan način. Makro ili više njih najpre pronalazi osobe sa teškim životnim sudbinama, u teškom materijalnom stanju koje naizgled nemaju drugog izbora. Pošto ih vrbuju, približavaju im se i ubrzo žrtve, često nesvesno, završe u kandžama prostitucije, a kada shvate u šta su se upustile, uglavnom bude kasno.

Saloni lepote koji zapravo pružaju seksualne usluge najčešće posluju kao regularno registrovane firme, samo što se usluge koje nude kose sa zakonom. Najčešće se oglašavaju putem inferneta, na sajtovima za lične oglase ili oglase u kojima se nude tretmani. Uz tekstualni opis u kom se često indirektno stavlja do znanja da nije reč o „normalnoj“ masaži neretko ide i provokativna fotografije devojke, uglavnom bez prikazivanja lica.

Uglavnom se u tekstualnom delu oglasa neće naći cena, ili će umesto cene stajati da je „moguć dogovor“. Potom se klijenti javljaju na telefon i ugovaraju sastanke. U ovom slučaju to su, kako je saopšteno iz policije, saloni za lepotu, mada nije nepoznanica da umesto njih budu i iznajmljeni stanovi, apartmani, hotelske sobe…

Javnost neretko prilikom otkrivanja ovakvih slučajeva kao rešenje predlaže legalizaciju prostitucije, međutim problem na koji bismo mogli da naiđemo sa takvom odlukom jeste da legalizacija ne podrazumeva samo ukidanje administrativne odgovornosti za komercijalno pružanje seksualnih usluga već i dekriminalizaciju krivičnih dela koja se odnose na svodništvo i organizovanje prostitucije.

Makroi i spiskovi sa evidencijom klijenata

U januaru prošle godine grupa od 22 osobe je uhapšena u Beogradu jer se bavila podvođenjem, svoje usluge su reklamirali na internet stranicama koje se bave oglašavanjem, u odeljku za lične oglase. U oglasima makroi uspevaju da zaobiđu zabranu oglašavanja prostitucije, krijući se iza oglasa „masaža“. „Prepusti se nežnim dodirima“, „Masaža kod Sare“, Masaža i druženje“, karakteristični su oglasi koji se mogu naći u velikom broju širom internet stranica za oglašavanje.

U komšiluku, prošle godine, je zagrebačka policija osumnjičila vlasnicu i upravnicu kozmetičkog salona da je od aprila 2018. godine takođe pod izgovorom pružanja masaže nudile seksualne usluge. U posao je bila uključena i 19-godišnja devojka.

Jedan od bizarnijih slučajeva je kada su u januaru 2020. godine uhapsili radnika u Narodnom pozorištu u Beogradu. On je u pozorištu radio kao obezbeđenje, uhapsili su ga na radnom mestu jer je pripadnik kriminalne grupe jednog od većih makroa u Srbiji. Prilikom hapšenja kod osumnjičenih su zaplenjene i knjige u kojima su oni vodili precizne evidencije o devojkama koje su za njih radile, tarifama, ali i klijentima koji su usluge plaćali.

Čest je primer da kod makroa pronađu knjigu evidencije u kojoj se nalaze informacije devojaka koje su pružale seksualne usluge.
Ukoliko nisu stanovi za izdavanje, može se videti slika lokala koji javno rade „svoj posao“ a iza zatvorenih vrata se dešava podvođenje devojaka. U septembru 2020. godine uhapšene su tri osobe zbog organizovane prostitucije u kafani u Šapcu. Osumnjičeni su devojke podvodili za novac, koristeći njihovo slabije materijalno stanje.

U junu 2020. godine uhapšeno je 9 osoba tako što su upali u stanove u koje su boravili sumnjičeni. Sumnja se da su pronalazili i angažovali ženske osobe radi pružanja seksualnih usluga, kao i da su uzimali pod zakup stanove na teritoriji Beograda u kojima su one boravile.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar