Foto:Shutterstock/Arhiva

Milić Minja Šaković, koji slovi za visokopozicioniraog člana škaljarskog klana, likvidiran je na mestu poznatom kao "budvanski trougao", koji je dosad odneo više desetina života "opasnih momaka", a neka od surovih ubistava do danas nisu rešena.

Šaković je ubijen u noći 17. juna, kada je nepoznati napadač ispalio čak osam hitaca u njega dok je večerao sa prijateljima u budvanskom lokalu.

Egzekutor još uvek nije uhapšen, ali je prema informacijama crnogorskog portala Vijesti, pronađen njegov DNK profil. Naime, on se nakon pucnjave dao u beg, prilikom čega je naleteo na taksi vozilo, na kojem je ostavio svoje otiske.

Zla kob budvanskog trougla traje već tri decenije

Kao prva žrtva se vodi Kotoranin Vlastimir Zečević zvani Mićko Talijan, koji je ubijen 1. septembra 1991. godine. Njega su na platou ispred poslovnice tadašnjeg JAT-a, nadomak hotela “Avala” i “Mogren”, u kasnim noćnim satima sačekala dvojica napadača, koji su tražili od Zečevićevog prijatelja Tonija Pecovića da se udalji. Usledila je tuča u kojoj su napadači koristili i metalnu šipku, a onda je odjeknuo pucanj.

Teško ranjeni Zečević uspio je da dođe do svojih kola i sam se odveze do Doma zdravlja, nakon čega je ubrzo preminuo.

Beograđani Petar i Jugoslav Pajić uhapšeni su tada zbog sumnje da su ubili Kotoranina, a kasnije su oslobođeni optužbi. Likvidatori nikada nisu pronađeni.

Pročitajte još:

Na samo 50 metara od mesta gde je ubijen Zečević, na parkingu ispred ulaza u hotel “Avala”, u razornoj eksploziji “folksvagena karado”, ubijen je Beranac Boro Nedović. Ubica nikada nije pronađen, a sumnjalo se da je reč o osveti za smrt Stanka Petrušića, čije je ubistvo povezivano sa Nedovićem.

Ukleti trougao uzeo je treću žrtvu 27. februara 1997. godine, ponovo u blizini “Mogrena”, kada je iz automatskog oružja likvidiran Radoslav Rako Stanišić (48), zvani Raka Dilinger.

Tokom istrage pronađeni su puška i čaure, a ubica je do danas ostao neotkriven. Dilinger je slovio za bliskog prijatelja Željka Ražnatovića Arkana, vođe Srpske dobrovoljačke garde, koji je kasnije ubijen u holu beogradskog “Interkontinentala”. Bio je povezan s Vanjom Bokanom, označavanim kao važnom karikom u švercu duvana, koji je 2000. ubijen ispred svoje vile u Grčkoj.

Pola godine nakon tog zločina, nedaleko od tog mjesta ubijen je Dilingerov prijatelj, Cetinjanin Đorđe Minja Bećir (47). Snajperista je u noći između 4. i 5. avgusta 1997. smrtno pogodio Bećira koji je bio u svojoj “mazdi” kabriolet.

U međuvremenu na kobnom mestu likvidirani su i Blagota Baja Sekulić, Tomislav Vujisić, Vladimir Rakočević, ukrajinski državljanin Adalbert Šut, Nikšićanin Goran Pejović, Pančevac Miloš Vidaković..

Budvanski trougao presudio je i Goranu Đuričkoviću, koji je 27. oktobra 2015. godine ubijen dok je šetao ispred svog restorana, kada su u njega ispaljeni hici. Đuričković je među prvim žrtvama rata koji godinama bukti između kavačkog i škaljarskog klana, odnosno mafijaške organizacije koja je do 2014. godine bila spojena u jedan klan.

Crnogorska policija na svom spisku ima oko dvadeset nerasvetljenih likvidacija koje su se dogodile na području Budve.

Šaković se pridružio listi surovih ubistava u budvanskom trouglu

Porodica Šaković godinama je poznata kao familija koja je duboko „ogrezla“ u kriminal, a Milić Minja je nekoliko puta bio meta napada, koje je uspešno izbegao sve do 17. juna.

Iznenađujuće je da je Šaković, s obzirom na to da mu je bezbednost bila ugrožena, sedeo na trgu u Budvi i opušteno večerao sa prijateljima. Neprijatelji su iskoristili priliku i u Šakovića je hladnokrvno ispaljeno osam hitaca.

Muškarac srednjeg rasta koji je bio obučen u belu košulju i imao beli kačket snimljen je na video nadzoru obližnjeg ugostiteljskog lokala, a inspektori analiziraju izuzete snimke.

Kako je Vijestima rečeno Šaković je sa nekoliko prijatelja večerao u lokalu Korkovado. Bili su u prvom redu do trga, a Šaković je bio leđima okrenut. Prijatelji koji su nakon likvidacije dali izjavu policiji, kako je Vijestima rečeno ispričali su da su videli sumnjivog muškarca koji je prošao pored njih ka Starom gradu.

Ispalio je prvo tri hica u glavu Šakovića, koji je pao na pločnik, a potom još dva puta pucao u već mrtvog Podgoričanina. Zatim je egzekutor pobegao u pravcu hotela „Mogren“, koji se spominje u gotovo svakoj surovoj budvanskoj likvidaciji, te se nespretno sapleo i ostavio otiske.

Milić Minja je 2017. godine preživeo jedan napad, kada ga je brat spasio, bacivši se na njega. Prošle godine je uhapšena kriminalna grupa koja je takođe planirala Šakovićevu likvidaciju.

BONUS VIDEO: Kako je ubistvo iz 2017. godine povezano sa Lukom Žižićem?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare