Foto:Shutterstock

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas izborne članove Državnog veća tužilaca (DVT) da pokušaju da zaustave medijsku hajku na tužioce i garantuju samostalnost javnog tužilaštva ili da u suprotnom podnesu neopozive ostavke.

Zaštitu rada tužilaca Udruženje traži povodom medijskog napada jednog portala na zamenika tužioca za organizovani kriminal Sašu Drecuna koji vodi slučaj „Jovanjica“, a nedavno je reagovalo i kada je na meti pojedinih medija bio njegov kolega Sašsa Ivanić, koji zastupa optužnicu protiv grupe optuženih na čelu sa Darkom Šarićem.

Tendeciozno izveštavanje pojedinih medija o radu Drecuna UST vidi kao svojevrsni medijski linč i pokušaj diskreditacije i upozorava da se ovakvim izveštavanjem duboko zadire u samostalnost javnotužilačke organizacije i istovremeno crta meta zameniku javnog tužioca zaduženom za vođenje postupka protiv optuženih u slučaju „Jovanjica“.

U tekstu u kojem napredovanje Saše Drecuna i njegov prelazak u Tužilaštvo za organizovani kriminal vezuju isključivo za pojedine slučajeve koje je vodio i insinuacije da je „blizak vlasti“, portal propušta da napredovanje u karijeri dovede u vezu sa kvalitetom njegovog rada i radnim stažom, ističe UST.

Na ovaj način portal se pridružio medijskoj hajci u kojoj se tužilaštvo predstavlja kao „produžena ruka vlasti“ i u kojoj se napreduje isključivo po političkoj podobnosti, navodi ovo strukovno udruženje.

UST smatra da je ovakvo izveštavanje tendenciozno i usmereno ka urušavanju integriteta javnotužilačke organizacije, kao i da nisu slučajna medijska izveštavanja kojima se kreira nepoverenje u javnotužilačku organizaciju i koje imaju za cilj diskreditaciju zamenika javnih tužilaca koji vode pojedine postupke koji izazivaju pažnju javnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar