Foto:EPA-EFE/PETER DEJONG

Ratko Mladić (78) uskoro će biti podvrgnut operaciji otklanjanja polipa na debelom crevu, zbog čega je Apelaciono veće međunarodnog suda u Hagu odložilo usmenu raspravu o žalbama na prvostepenu presudu kojom je general osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, saopštio je taj sud.

Kako prenosi Beta, rasprava je odložena do daljeg, odnosno dok se Mladić ne oporavi od operacije, a termin intervencije je u objavljenoj odluci redigovan za javnost. Inače, Apelaciono veće je odluku zasnovalo na izveštaju lekara da je „operacija neophodna da bi se, sa 100 odsto tačnosti, uklonio veći polip“, kao i „sprečilo da se benigni polip razvije u maligni“. Sudije su citirale i konstataciju lekara da je „važno veoma pažljivo planirati operaciju s obzirom na poznata pridružena oboljenja i njegovu (Mladićevu) relativnu slabost“.

Haško tužilaštvo tražilo je da Apelaciono veće preispita ovu odluku, ali su sudije taj zahtev odbile kao neosnovan. Mladićeva odbrana prethodno je zahtevala da rasprava o žalbama bude odložena za najmanje šest nedelja, a da, do tada, medicinski veštaci utvrde da li je Mladić sposoban da učestvuje u procesu.

Odbrana se pozvala na lekarske izveštaje o Mladićevim „spoznajnim (kognitivnim) poremećajima, predstojećoj operaciji, potencijalnom novom moždanom udaru (o kojem prethodno nije bilo izveštaja) i o drugim pitanjima bitnim za sposobnost generala Mladića da učestvuje u zasedanjima suda“.

Njegovi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić naglasili su da je, stoga, neophodno da o Mladićevoj sposobnosti da učestvuje u procesu bude održana rasprava pred Apelacionim većem sudskog Mehanizma na kojem bi mišljenje o tome dao „multidisciplinarni lekarski tim“.

Podsetimo, pre nego što se 2011. godine našao u pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je, po nalazima lekara, preživeo tri moždana udara. Za vreme provedeno u pritvoru, bio je podvrgnut terapijama i manjim intervencijama, a jednom prilikom se u sudnici zahvalio sudu što mu je spasao život. Odbrana je, tokom celog procesa, ukazivala da se njegovo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara, dok su izveštaji sudskih lekara govorili da je Mladićevo zdravlje zadovoljavajuće i pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska nega.

Inače, Haški tribunal je 22. novembra 2017. Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prvostepeno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. Na tu presudu, žalbe su uložili Mladićevi branioci i i tužilaštvo.