Foto: Shutterstock

Bezbednosno-informativna agencija (BIA) sarađuje sa više od 60 stranih partnerskih stranih službi, međutim i pored toga, hapšenja bezbednosno interesantnih osoba, ili u narodu poznatijih kao špijuna, nije retkost u Srbiji. Ipak, vesti o hapšenju obaveštajaca retko kada isplivaju u javnost, ali kada se to desi izazivaju veliku pažnju.

U poslednjih nekoliko godina možda najpoznatije hapšenje koje je dovođeno u vezu sa aferom špijuniranja jeste privođenje američkog marinca, pripadnika jedinice „američke foke“, Dejvida Danijela Korbeta, kome su lisice stavljene u štek stanu u centru Beograda u kome je pronađen i pištolj sa obrisanim serijskim brojem.

Foto:Facebook

Za Korbeta nikada nije utvrđeno šta je radio u Srbiji, a prema poslednjim saznanjima, on se trenutno nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ipak, ovo nije jedinstven slučaj, a novembra prošle godine Srbiju je potresla još jedna špijunska afera. Naime, tada je u medijima isplivao snimak na kome se vidi kako ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe, a za koga se veruje da je Georgij Kleban, daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije u Zemunu, koji je njegova obaveštajna veza u našoj zemlji.

Pročitajte još...

Kleban, koji je radio kao pomoćnik vojnog atašea ruske ambasade boravio je najverovatnije od 2016. godine do juna 2019. godine u Srbiji, kada je iznenada napustio tu poziciju.

O ovom slučaju prošle godine govorila je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je rekla da se Vojno-bezbednosnoj agencija bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente.

Nakon pisanja o ovom slučaju, dnevni list Politika izvestio je da je reč o snimku koji je star nekoliko godina, a Kleban je javnosti poznat i po tome što je prisustvovao nekim vojnim manifestacijama u Srbiji, o čemu postoje brojni video snimci.

Pao hrvatski tajni agent

I pre četiri godine Srbiju je potresala špijunska afera. Naime, tada su operativci beogradskog centra Bezbednosno-informativne agencije uhapsili hrvatskog špijuna u Beogradu. Reč je o muškarcu koji je živeo u Beogradu i ima državljanstvo Srbije i Hrvatske, a navodno je radio za hrvatsku obaveštajnu službu.

Osumnjičeni je do 1990. godine živeo i radio u Hrvatskoj, nakon čega mu je mesto prebivališta u Srbiji. Nije poznata uloga koju je imao u Srbiji i da li je dostavljao ikakva podatke.

Foto: Shutterstock

Ekspeditivnu akciju hapšenja pratilo je isto takvo suđenje – četiri dana kasnije, je Viši sud u Beogradu saopštio je da je uhapšeni Čedo Čolović priznao da je radio za hrvatsku obaveštajnu službu.

 Afera ubistvo Slobodana Miloševića

Ipak, o špijunima se možda najviše pisalo tokom devedesetih godina, kada su bili aktuelni i brojni ratni sukobi. Poznat je i slučaj bivšeg pripadnika britanske tajne službe MI6 Ričarda Tomlinsona, koji je u više navrata po sudovima iznosio tvrdnju da je MI6 imao plan za ubistvo nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Foto: EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/ss-fob

On je tvrdio da je Milošević trebalo da bude ubijen 1993. godine, a da je likvidacija trebalo da izgleda kao saobraćajna nesreća.

Odavanje državnih tajni obaveštajcu SAD Džonu Nejboru

Ipak, definitivno najpoznatija špijunska afera u Srbiji jeste slučaj nekadašnjeg načelnika Generalštaba, penzionisanog generala Momčila Perišića kome se trenutno sudi za špijunažu. Sem Perišića u ovom postupku sudi se još dvojici optuženih, potpukovniku Miodragu Sekuloviću i Vladanu Vlajkoviću, bivšem pripadniku Vojske Jugoslavije.

Foto:EPA/KOEN VAN WEEL

Njima se sudi za odavanje službenih tajni američkom obaveštajcu Džonu Nejboru, a suđenje je zatvoreno za javnost zbog tajnosti određenih vojnih podataka.

Perišiću se sudi za odavanje državnih tajni obaveštajcu SAD Džonu Nejboru, a obojica su uhapšena 2002. godine u motelu na periferiji Beograda. Optuženi su je od početka ovog postupka negirali krivicu za delo koje im se stavlja na teret.

Rebić o hapšenjima na protestima: Strani faktor

Ipak, pojedini državni funkcioneri su i pre samo nekoliko meseci ukazivali na postojanje izvesnog stranog faktora u Srbiji. Naime, tokom nereda koji su izbili jula ove godine prilikom protesta ispred Narodne skupštine u Beogradu uhapšeno je više desetina lica, a između ostalog, među njima je bilo i stranih državljana.

Foto: Medija centar Beograd

U velikoj akciji Bezbednosno-informativne agencije privedeni su izraelski državljani Roman Levin (21) u Ukrajini i Artur Furman (18), rođen u Kirgistanu. Inače, direktor policije Vladimir Rebić izjavio je na konferenciji za medije da je na protestima uhapšen i strani faktor.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar