Foto: Facebook/Arhiva

Slučaj hapšenje bivšeg američkog marinca, pripadnika elitne jedinice "Foke", Danijelu Dejvidu Korbertu, a koji je u prvostepenom postupku oslobođen optužbi za nedozvoljeno držanje oružja, od samog početka izaziva brojne kontroverze u Srbiiji. O Korbetovom hapšenju oglašavao se i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i ministar vojske, tada policije, Nebojša Stefanović, kao i o eventualnim motivima njegovog dolaska, međutim, do danas nije poznato zbog čega se američki marinac nalazio u našoj zemlji, a taj deo izostao je i iz same optužnice.

Američki državljanin Korbet uhapšen je februara 2018. godine u Beogradu, a činjenica da je reč o bivšem marincu i pripadniku elitne jedinice „Foke“, koji je bio zaposlen u firmi „Rejven militari“, ciji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona, izazvala je veliku pažnju srpske javnosti.

Pročitajte još...

Korbet je uhapšen u štek stanu u Beogradu, u kome je pronađen pištolj marke CZ-99. Dodatnu sumnju na ceo ovaj slučaj bacila je upravo činjenica da je su na oružju bili izbrisani serijski brojevi, kao i to da se upravo takva oružja koriste za likvidacije, jer je teško dokazati njihovo poreklo.

Kako su mediji svojevremeno prenosi, Korbet je 14 godina bio pripadnik američke jedinice “Navy Seals” i učestvovao je u akcijama u Iraku i Avganistanu, ali i širom sveta vodio akcije od visoke važnosti. Reč je o jedinici američke mornarice koja je specijalizovana za sprovođenje ciljanih antiterorističkih akcija, a popularnost su dobile u akciji hapšenja Osame bin Ladena.

Oni su delovali u ratnim područjima u Jemenu i Somaliji, a izvodili su vojne operacije i u Avganistanu.

Iako je „bogata“ biografija Korberta odmah nakon hapšenja ugledala svetlost dana, ni dan danas se ne zna zbog čega je on došao u Srbiju i da li je imao neki zadatak. Ni u samoj optužnici, koja je podignuta protiv njega i još tri osobe ne navode se razlozi.

Pompezno hapšenje Korbeta, istupanje brojnih visokih fukcionera države, među kojima je bio i Vučić, nisu doprineli rasvetljavanju motiva zbog kojih se bivši marinac nalazio u Srbiji.

Optužnica ga je teretila za nedozvoljeno posedovanja oružja, za šta je Korbet oslobođen, a potom je presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

Zbog biznisa došao u Srbiju

Kako se navodilo u optužnici, Korbet se tokom istrage osvrnuo i na svoje razloge zbog kojih je došao u Srbiju. On je tada kratko istakao da je reč o biznisu.

“Mislim da sam da sam u Srbiju došao negde početkom decembra. Razlog mog dolaska je biznis”, rekao je Korbet bez daljeg objašnjavanja.

Predsednik Srbije Vučić imao je poprilično dvosmislene izjave u vezi sa akcijom hapšenja Korbeta.

„Čudnih stvari tu ima. Nisam ja govorio ni o čemu, ali zamislite da vi nađete tipa iz Tima 6, koji je tamo jurio za Osamom bin Ladenom u Avganistanu, i nađete ga sa brušenim pištoljem ovde… I nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj, i uhapsite te Srbe koji su mu to dostavljali, ali oni ćute svi kao zaliveni, neće da kažu za šta je trebalo da bude upotrebljen. Pa nije valjda trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu“, pričao je Vučić ranije.

Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Aleksandar Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

On je tada istakao i da postoje broji strani faktori koji žele da ugroze stabilnost Srbije.

„Ja danas nažalost ne smem o tome otvoreno da govorim, mislim da znam kome odgovara a kome ne dogovara, ali nisam siguran da ne bih ugrozio pozicije Srbije ukoliko bih o tome javno govorio. Nisam siguran da svima odgovara stabilnost. Mislim da ima i faktora spolja koji ne žele tu stabilnost“, rekao je Vučić svojevremeno.

Sa druge strane, i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, sada vojske Srbije, imao je poprilično nejasne izjave.

„Policija je imala informacije o ovom licu koje je kod sebe imalo oružje sa izbrisanim brojem. To govori da je očigledno da se nešto dešavalo, ali više informacija ne mogu da iznosim. Pripadnici MUP rade svoj posao“, rekao je ranije Stefanović.

Nebojša Stefanović Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Ipak, javnost je ostala uskraćena za saznanje zbog čega se Korbet nalazio u našoj zemlji. Postavlja se pitanje da li je njegovo hapšenje bilo samo prikupljanje političkih poena ili eventualno skretanje pažnje sa nekih tada bitnih tema ili je on zaista imao neki zadatak u našoj zemlji.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je marta ove godine presudu kojom je bivši američki marinac, pripadnik elitne jedinice „Foke“, Danijel Dejvid Korbert oslobođen od optužbi za nedozvoljeno držanje pištolja sa izbrisanim registarskim brojem, a trojica Beograđana osuđena na zatvorske kazne.

Ponovoljeno suđenje je danas počelo, ali je odmah odloženo jer se Korbet nije pojavio, s obzirom da se trenutno nalazi u Americi i da je bio sprečen da dođe na pretres.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar