Milan Jovanović, Foto: E-Stock_milos_rafailovic

Uoči suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, koje se nastavlja u ponedeljak 5. oktobra, Udruženje novinara Srbije (UNS) je od Drugog osnovnog suda u Beogradu dobilo potvrdu da je taj sud dao saglasnost za raspisivanje međunarodne poternice za Aleksandrom Marinkovićem, optuženim da je direktan napadač na novinara.

U odgovoru Drugog osnovnog suda UNS-u stoji da je 13. februara ove godine taj sud dao saglasnost Odeljenju za potrage za raspisivanje međunarodne poternice za Marinkovićem. Istu saglasnost dalo je Ministarstvo pravde, stoji u odgovoru.

Pročitajte još...

Šta je Ministarstvo unutrašnjih poslova uradilo i do kakvih saznanja je došlo u potrazi za Marinkovićem, UNS-u nije odgovoreno. U Drugom osnovom sudu navode da su takva saznanja isključivo u nadležnosti policije.

Na suđenju za paljenje kuće novinara „Žig infa“ Jovanovića, sudija Slavko Žugić doneo je rešenje za određivanje pritvora okrivljenom Aleksandru Marinkoviću, koji se nije pojavio na ročištu u decembru prošle godine, te je raspisao poternicu za njim. To rešenje, stoji u odgovoru suda UNS-u, postalo je pravosnažno 17. januara 2020. godine.

Sudija Žugić je, inače, u avgustu ove godine doneo odluku da se Marinkoviću zbog bekstva sudi u odsustvu sa ostalim okrivljenima, bivšim predsednikom opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem, Vladimirom Mihailovićem i Igorom Novakovićem.

Optuženi Marinković je i sam na saslušanju u prisustvu tužioca, neposredno nakon što je u decembru 2018. godine izgorela kuća novinara Jovanovića, priznao da je izazvao požar kako bi mu „lokalni zelenaš“ Igor Novaković otpisao dug.

Foto: N1

Nije znao ko živi u kući, niti da je reč o novinaru i bivšem policajcu, stoji u zapisniku o saslušanju Marinkovića. Ponuda Novakovića bila je da se na adresi Grobljanska 21 u Vrčinu „zapali jedan mercedes A klase koji se nalazio u jednoj garaži“.

Naredna ročišta za paljenje kuće novinara zakazana su za 5. i 6. oktobar u Drugom osnovnom sudu u Beogradu (zgrada Palate pravde).

Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin su na prethodnim sudjenjima dodatno traumatizovani, a nikakav mehanizam zaštite žrtvi im nije obezbedjen.

Na suđenjima su advokati odbrane, kako navodi UNS, mučki ispitivali novinara i njegovu suprugu, a umanjivali su i vrednost njihovih stvari koje su izgorele u požaru.

Advokat Simonovića čak je optužio Jovanovića, kojeg je supruga onesvešćenog izvlačila iz kuće u plamenu, da je kobne noći pucao na Marinkovića.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar