Dragoljub Simonović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na današnjem sudjenju optuženima za paljenje kuće novinara Žig info Milana Jovanovića sudija je odredio da se osumnjičenom za direktno izvršenje paljenja kuće Aleksandru Marinkoviću, koji je u bekstvu, sudi u odsustvu zajedno sa ostalim optuženima – bivšim predsednikom opštine Grocka Dragoljubom Simonovićem, Vladimirom Mihailovićem i Igorom Novakovićem, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srbije (UNS).

Prema optužnici, Marinković se sumnjiči da je na kući u Grockoj, na adresi Grobljanska 21, ciglom razbio prozor garaže, zapalio krpu i ubacio otvorenu flašu sa benzinom, posle čega je izbio požar, a ugljen-monoksid se raširio u prizemlju gde je spavao novinar Jovanović.

UNS u izveštaju sa današnjeg ročišta navodi da su odbrana okrivljenih i oštećeni izneli oprečne stavove oko toga „kolika je novčana šteta na kući posle požara, ko je stručan da to utvrdjuje, da li par pločica na kupatilu mogu biti zamenjene, a ostale da budu oprane“.

„Da nije bilo ozbiljnih oštećena na spratu kuće novinara Jovanovića tvrdi stručni savetnik gradjevinske struke Aleksandar Djordjević, koga je angažovao optuženi da je naložio paljenje kuće novinara Dragoljub Simonović. Procenio je da je ukupna vrednost štete oko 17.000 evra“, navodi UNS.

Djordjević, koji je posle četiri meseca od požara otišao u kuću Jovanovića kako bi utvrdio gradjevinsku štetu, rekao je da garažu, u koju je napadač ubacio molotovljev koktel, nije potrebno rušiti, pa ponovo graditi, kao i da kupatilo na spratu kuće nije pretrpelo ozbiljno oštećenja, te da ga je potrebno čistiti, a par pločica, koje su otpale, zameniti.

On je naveo da je prema proizvoljnoj proceni na spratu oko pet odsto pločica oštećeno na kupatilu, u istoj razmeri i malter na zidovima, te da se to može rešiti „krpljenjem“ tih površina.

„Možda je par pločica otpalo i pre požara, sumnjam da je bilo posle njega. Ipak, to ne mogu da tvrdim“, rekao je Djordjević a prenosi UNS.

Nasuprot tome sudski veštak gradjevinske struke Vojislav Popović je procenio da je nastala šteta na kući oko 30.000 evra, sa PDV-om.

Sudski veštak Popović je u više navrata na sudu osporavao i stručnost Djordjevića, zato što nema završen fakultet, već višu školu, kao i da nema ni licencu veštaka, zbog čega nije kompetentan da procenjuje gradjevinska oštećenja na kući.

Da su pločice, pak, bile popucale kao paukova mreža, tvrdio je oštećeni, novinar Žig infa Milan Jovanović, koji je na sudu pokazao fotografije koje to i dokazuju.

„Djordjević je video par otpalih pločica, jer je u kupatilu bilo radova na vodovodu i kanalizaciji“, kazao je Jovanović i dodao da je namera sudskog veštaka koga je angažovao okrivljeni Simonović da minimalizuje novčanu naknadu za sanaciju kuće.

Jovanović je dodao da su za to „jasni i razlozi“.

„Ukoliko se smanji šteta na mojoj izgoreloj kući, manja je i zatvorska kazna“, kazao je Jovanović i dodao da ostaje nejasno zašto Simonović tvrdi da nije nalogodavac paljenja kuće, a oštro se zalaže da naknada štete bude umanjena.

On je naveo da 17.000 evra nije dovoljno kako bi se sanirala šteta na kući.

Prema rečima Jovanovića, do sada je za radove na saniranju nakon požara utrošeno oko 2,6 miliona dinara, što je dobio od Fondacije Slavko Ćuruvija.

„Zadužen sam još 10.000 evra, a posao još nije gotov. Nedostaje mi novac da zamenim sobna vrata i obnovim spoljnu fasadu kuće, koja je ispucala“, kazao je novinar.

Jovanović je rekao da je zadovoljan radom tužioca i sudije na tom slučaju, nasuprot advokatima obrane kojima je cilj, kako je naveo, „da interesovanje za sudjenje bude manje, da se odugovlači, a paljenje kuće novinara zaboravi“, navodi UNS.

Suđenje se nastavlja sutra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare