Dragoljub Simonović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na današnjem suđenju nekadašnjem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, koji je optužen za paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića, saslušan je stručni savetnik odbrane na okolnost naknade štete koja je pričinjena u požaru koji se dogodio decembra 2018. godine.

Stručni savetnik govorio je danas na suđenju u Drugom osnovnom sudu u Beogrdau o pričinjenoj šteti koju je izazvao požar u kući Jovanovića, a prema rečima advokata Viktora Gostiljca, koji u ovom postupku zastupa prvooptuženog Simonovića, sada u predmetu imamo dva dijametralno suprotna veštačenja.

„Sada u predmetu imamo dva potpuno različita veštačenja u pogledu imovinske štete koja je nastala. Ovaj deo glavnog pretresa je rezervisan za veštake i sutra će biti nastavljeno, saslušanjem veštaka elektrostruke i veštaka aktuara, a nakon njih će biti i veštaci iz policije i tako dalje. Sada smo u delu glavnog pretresa koji se bavi procenom realno pričinjene štete’’, kaže Gostiljac za Nova.rs.

Viktor Gostiljac Foto: N1
Viktor Gostiljac Foto: N1

On dodaje i da je pitanje pričinjene štete sekundarno za odbranu.

„Ono što je za nas centralno pitanje jeste da li su dokazi koji gospodina Simonovića smeštaju u kontekst ovog slučaja pribavljeni na zakonit način.
Kao što je poznato, u spisima predmeta nema materijalnih dokaza, nema izjava svedoka, sve ono što vezuje Dragoljuba Simonovića za ovaj slučaj je izjava jednog saokrivljenog koju je dao u tužilačkoj istrazi, koja je u potpunosti na glavnom pretresu kontaminirana. Po našim saznanjima, imamo informaciju da je ta izjava pribavljena lažnim obećanjem, što je protivzakonito i mi želimo da se ta tvrdnja proveri“, navodi advokat i dodaje:

„To je ono što je osnovni zahtev odbrane i niko ne može biti osuđen na osnovu dokaza koji su pribavljeni protivno Zakoniku o krivičnom postupku i tu je zakon u tom smislu potpuno jasan. Kad bi to bilo dozvoljeno, onda bi to bila velika opasnost ne samo konkretno u tom postupku, već i za ceo pravosudni sistem. To je nešto što mora da se utvrdi. Pitanje štete je bitno, ali nije nešto od presudnog značaja“, kaže Gostiljac.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, sudski veštak odbrane naveo je tokom saslušanja da nekoliko pločica na kupatilu na spratu kuće koja je oštećena u požaru treba da se zamene, odnosno da nije potrebno da se menjaju sve. Procenio je štetu na oko 17.000 evra bez PDV-a, dok je sudski veštak na oko 30.000 evra.

Podsetimo, u ovom postupku sudi se bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, policajcima iz Grocke Vladimiru Mihailoviću, Igoru Novakoviću i Aleksandru Marinkoviću, a suđenje je počelo 9. aprila prošle godine. Simonović, koji je optužen da je naručio paljenje kuće novinara, negirao je krivicu za ovo delo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar