Milan Radoičić Foto: N1

"Tehnički i taktički razlozi“ Specijalnog tužilaštva, koji su doveli do povlačenja naloga za hapšenje Milana Radoičića, ostaju nerasvetljeni. Tokom dva dana, kako su izvori rekli za Kohu, Radoičić, protiv koga se vodi istraga kao deo grupe koji je sarađivao u atentatu na srpskog političara Olivera Ivanovića, ušao je i napustio Kosovo. Kosovska policija ga nije zadržala iako je Specijalno tužilaštvo reklo da se protiv njega vodi istraga zbog umešanosti u ovo ubistvo.

Poternica je raspisana u januaru 2019. godine, a povučena je u februaru ove godine, nešto posle više od dve godine. Na Kosovu je rok istrage 24 meseca, što znači da ako Specijalno tužilaštvo ne zatraži dodatni period od 6 meseci, trebalo bi da prekine istragu protiv Radoičića ili da je obustavi.

Za Ehata Miftaraja iz Kosovskog pravnog instituta obrazloženje Specijalnog tužilaštva za povlačenje ovog naloga za hapšenje je neutemeljeno, ali advokati ga takođe mogu koristiti da potencijalne istrage smatraju nezakonitim.

„U sudskoj praksi stogodišnjeg krivičnog pravosuđa, ni u jednoj zemlji na svetu nigde ne vidite da tužilac kaže sudiji da želi da povuče nalog za hapšenje zbog taktičkih pitanja. Zakon o krivičnom postupku ne prepoznaje takve mogućnosti da se nalog za hapšenje povuče iz taktičkih razloga. Krivična pravda nije fudbalska igra da bi se stvarala taktika“, rekao je Miftaraj.

Ivanović, lider stranke „Sloboda, demokratija, pravda“, ubijen je ispred svog partijskog ureda u Mitrovici u januaru 2018. godine.

Tokom policijske akcije na severu Mitrovice, 23. novembra 2018. godine, tri osobe su uhapšene u vezi sa ovim ubistvom. Međutim, Milan Radoičić nije uhapšen u ovoj akciji.

Radoičić je često opisivan kao osoba koja kontroliše sever. Viđen je na sastancima sa kosovskim političarima Ramušom Haradinajem i Bedžetom Pacolijem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar