Protest roditelja malog Despota: Vozač GSP-a na pretresu rekao „desilo se“

Hronika 24. nov. 202118:23 > 18:40
Podeli:

Roditelji, porodica i prijatelji malog Despota Mrđića, koji je 24. novembra 2020. godine nastradao u Prvomajskoj ulici u Zemunu, kada mu je na izlasku iz autobusa noga ostala zaglavljena u vratima, okupili su se večeras, na godišnjicu pogibije i blokirali saobraćaj kod autobuskog stajališta "Bosanska" u Zemunu u znak protesta što je vozač GSP-a i dalje na slobodi.

Blokada saobraćaja počela je tačno u 18 časova.

Bez ikakvog govora, u mukloj tišini, više desetina građana, članovi porodice i komšije, blokirali su Prvomajsku ulicu, držeći transparent „Pravda za Despota“, a ispred je simbolično postavljen jedan dečji trotinet i nekoliko belih balona.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Otac malenog Despota Vukašin Mrđić, obratio se okupljenima i rekao:

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Posle 364 dana, prvi put je održan glavni pretres. Koliko još dece treba da pogine, da bi vozači GSP-a, pijani i drogirani vozači, prestali da ubijaju decu. Za ovo krvično delo najveća zaprećena kazna je osam godina. Mi tražimo pooštravanje kazne, da bude minimum 10 ili 15 godina, kao i u drugim zemljama. Ako država ne raguje ne mogu da obećam da se nećemo okupljati u još većem broju i blokirati neku važniju saobraćajnicu“.

On je zamolio okupljene da ostanu do 19 časova i drhtavim glasom opisao kako je izgledao prvi glavni pretres na suđenju vozaču GSP-a.

„Znate šta je rekao? Rekao je – desilo se. Moja supruga i ja smo videli telo našeg sina jedinca, to najlepše telo bilo je samleveno i izobličeno. On ga je vukao, iako su putnici na stanici vikali i mahali da stane. On je vraćen na posao, i danas radi najnormalnije, bez posledica. Mi ćemo nastvaiti našu borbu, hvala vam svima“, kazao je otac malenog Despota.

Podsetimo, nesreća se dogodila 24. novembra, kada su dečak i njegova baka izlazili iz autobusa. Mališanu se zaglavila noga u vratima, niko u tom trenutku nije primetio i vozač je nastavio da vozi. Mališan je ispao iz vozila, a lekari nisu uspeli da ga spasu.

Vozač je bio u pritvoru nekoliko dana, da bi potom bio pušten da se brani sa slobode. Godinu dana od nesreće, održano je samo jedno ročište 19. oktobra, i ono je otkazano.

 

****

BONUS VIDEO: Nesreća u Aleksincu

Komentari

Vaš komentar