Grupa građana s Banovog brda, koji su mesecima protestovali i na kraju sprečili izgradnju stambenog objekta na zelenoj površini u Valjevskoj ulici, danas se, jedan po jedan, odazivaju pozivima suda, koji protiv njih vodi više postupaka po tužbi investitora Ninoslava Adžića. Iako su aktivisti potpisali sporazum kojim se Adžić obavezao da će povući sve tužbe, to se ipak nije dogodilo, zbog čega se u javnosti nameće utisak da će uprkos pobedi, aktivisti i odbrana parkića poslužiti kao pokazna vežba šta se može dogoditi svakom ko se usprotivi odlukama Skupštine grada i njenih službi.

Tim povodom razgovarali smo sa Savom Manojlović iz Udruženja za zaštitu zakonitosti.

Na pitanje, da li progon njih kao branitelja parkića služi kao pokazna vežba svima koji su „neposlušni“, između ostalog i onima koji hoće da odbrane Mitićevu rupu od naprednjaka, Manojlović kaže da su aktivisti ipak poslali jaču poruku od vlasti.

„Ovo je pokazatelj da bez obzira na sve treba da se držimo zajedno. Kakvu god poruku da su vlasti htele da pošalju, da nas mrcvare po sudu, mislim da bi to trebalo još više da ujedini ljude. Šta će s nama biti na sudu, to nije ni bitno. Bitno je da će svi moći da prošetaju tim parkom i za 20 godina i da znaju da i dalje postoji zahvaljujući njima“, kaže Savo.

Savo Manojlović Foto:FoNet/Marija Đoković

Umesto održane reči, aktivisti su, kako smo naveli, masovno pozivani na sud. Juče su na sud pozvana dvojica komšija koji su brutalno pretučeni od strane osobe koje je došla kao predstavnik investitora. Nakon toga je i održan prvi protest i blokirana Požeška ulica. Ubrzo su usledili protesti svake nedelje zahvaljujući kojima je i odbranjen park.

„Iako postoji sporazum, koriste vreme da nas, kako sam već naveo, mrcvare dok se sudski postupak ne završi. Investitor hoće da uzme pare od građana kako nalaže sporazum, a i da nas krivično goni. U toku je i više krivičnih postupaka, prekršajnih, ali i parničnih postupaka protiv aktivista“, priča Manojlović.

On ističe da je postupak završen kada su tražili da se sasluša Goran Vesić.

„Kada smo tražili da se sasluša Vesić, tada su tražili da se postupak zaustavi. Ako sud i država misle da smo krivi, neka sude, mi smo uradili šta je trebalo i uspeli. To je jaka poruka koja treba da motiviše i druge“, kaže Savo Manojlović.

Parkić na Banovom Brdu nije usamljen slučaj. Da naprednjačka vlast uništava ekološke oaze u Beogradu svedoči i namera grada da na mestu kultne „Mitićeve rupe“, parka na Slaviji, podigne stambeno-poslovni kompleks.

“Novi plan za ovaj park je da ovde nikne jedan stambeno – poslovni kompleks koji zauzima ovu površinu 100 odsto, dakle, cela površina parka će biti jedna velika zgrada. Ivica zgrade je do ivice sadašnjeg parka, i visina koja je dozvoljena je kao ove zgrade preko puta, što znači 6+ spratova, tako ćemo dobiti kanjon u Begradskoj ulici, a ovde jedan stambeno-poslovni kompleks bez imalo zelenila”, rekao je Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd.

Tim povodom, koalicija „Oslobodimo Vračar“ pozvala je predstavnike Inicijative Ne davimo Beograd da zajednički nastupe u borbi protiv urbanističkog nasilja u Mitićevoj rupi i da iskoriste njihove kapaciteta za vaninstitucionalnu borbu, kao i naše unutar institucija Skupštine opštine Vračar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar