Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pukovnik Gojko Lalović, koga su izvršitelji nekoliko sati pokušavali da isele iz stana u Vespučijevoj ulici na Novom Beogradu, prevezen je u bolnicu, nakon što su policija i vatrogasci upali u njegov dom. Inače, pukovnika su iz 15. puta, ipak, uspeli da isele iz stana. Inicijativa Ne davimo Beograd izdala je saopštenje povodom današnjeg prinudnog iseljenja porodice Lalović, kada se desio i napad na solidarne građane koji su se usprotivili ovom nehumanom činu, u kome navodi da poziva policiju da objasni kako je moguće da su, pred očima jednog čitavog kordona policije, nasilnici i provokatori, bez posledica, fizički nasrnuli na aktiviste i aktivistkinje Združene akcije Krov nad glavom.

„Prinudno iseljenje porodice Lalović pokazatelj je da se u našoj državi zakoni poput Zakona o izvršenju i obezbeđenju pišu i primenjuju tako da porodice završavaju na ulici, a aktivisti i aktivistkinje bivaju kažnjeni samo zato što su solidarni i staju u njihovu odbranu. Po ko zna koji put, svedoci smo stavljanja policije, vojne policije, Hitne pomoći i vatrogasne službe u funkciju nasilja nad običnim građanima, tj. izbacivanja porodica iz jedinog doma u toku pandemije. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da su današnjem iseljenju asistirali i provokatori i nasilnici, koji ne samo da su pretili i nasrnuli na aktiviste, već su i čoveku koji je u očaju pokušao da izvrši samoubisto dobacivali da to i treba da uradi i pozivali ga da skoči sa terase“ navodi se u saopštenju i dodaje:

„Policija nije ostala nema na protivljenje aktivista iseljenju, već je pet aktivista uhapšeno i pisane su im prekršajne prijave“.

Na snimku koji je objavila Združena akcija Krov nad glavom može se videti snimak napada na jednog od aktivista (20. minut):

Posted by Združena akcija Krov nad glavom on Thursday, April 15, 2021

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar