Foto: Nova S

Gosti večerašnje emisije "Među nama" bili su advokat Božo Prelević i novinar Vuk Cvijić, koji su sa Majom Nikolić razgovarali o suđenjima koja traju decenijama.

Novinarka Maja Nikolić na samom početku emisije osvrnula se na to da je danas u Apelacionom sudu u Beogradu počelo održavanje dvonedeljne sednice za razmatranje žalbi na drugu prvostepenu presudu vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženim u tom slučaju. Nikolić je napomnula da slučaj Mišković traje dugo, čak osam godina i dodala da to nije jedini proces u Srbiji sa ovim trajanjem.

Kosmajac, Šarć, Ćuruvija, samo su neki od slučajeva, čije je rešavanje pompezno najavljivano, a čijem procesu svedočimo godinama.

Na pitanje, šta se dešava sa slučajem Miroslava Miškovića, nakon osam godina, advokat Božidar Prelević je rekao:

„Strašno je teško suditi. Ja sam godinama bio sudija i staršno je teško suditi kada vam predsednik države ili tada predsednik vlade, izađe i kaže ko je uhapšen, da je on ta dela izvršio, da su najzad uhvatili kriminalce i tako dalje. Taj predmet je prato jedan strahovit pritisak i na sudiju Vladimira Vučinića, koji se uglavnom opisuje kao neko ko je vratio Miškoviću pasoš, a nigde se ne govori da je on uzeo najveće jemstvo u istoriji pravosuđa. Dakle, on je pasoš dao i uzeo 12 miliona evra, da će se on vratiti posle tri dana i Mišković se vratio. S tim je bio saglasan tužilac, a onda je došlo do eksplozije na nivou policija i politika. I vi ste odatle imali taj jedan pritisak. Ja o Miškovišu ništa dobro ne bih mogao da vam kažem, ali mislim da i on zaslužuje jedan pošten sudski postpak“, rekao je Prelević i dodao da nije lako suditi u takvom predmetu, kada vlast stoji nad glavom i vrši takvu vrstu pritiska.

Vuk Cvijić je rekao da se najviše plaši za slučaj ubistva Slavka Ćuruvije i dodao da postoje javna svedočenja da većina sudija radi pod pritiskom.

„Ima nekoliko načina tih pritisaka i to se vidi. Vidi se kako predstavnici vlasti, u nekim slučajavima poimence prozivaju neke tužioce, neke sudije. Kada se ne slažu sa odlukama, istovremeno u tabloidnim medijima sa nacionalnim frekevenicjama i u štampanom izdanju, kreće blaćenje tih sudija i tužioca koji ne postupaju u skladu sa željama vlasti. Ili se usude da imaju svoje profesionalno mišljenje. Sudstvo je treća grana vlasti, na papiru bi bar tako trebalo da bude, u svakoj demokratskoj vlasti, ali kod nas to nije slučaj“, rekao je Cvejić.

O čemu su još govorili Božidar Prelević i Vuk Cvijić, pogledajte u video snimku:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar