Foto: N1, Vesna Lalić/Nova.rs

Jedan od događaja koji će ostaviti neizbrisiv trag u dosadašnjoj karijeri javne republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, a koja će po svemu sudeći nastaviti to da bude i u trećem mandatu, jeste saobraćajna nesreća na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je nastradala Stanika Gligorijević. I ne samo nesreća, već i sudski proces koji je usledio, kao i skandalozne izjave predsednika Srbije o nesreći i snimku sa sigurnosnih kamera, ostaviće trag kakav Dolovac nikada neće moći da izbriše iz svoje karijere.

U susret novom mandatu koji će sadašnji republički javni tužilac Zagorka Dolovac po svemu sudeći produžiti i po treći put, posebno ako se uzmu u obzir kandidati koji su se samo formalno prijavili na konkurs Državnog veća tužioca, ponovo se oživljavaju sve afere koje je za vreme prošlih mandata ćutke posmatrala ili se pravila da uopšte ne postoje.

Foto: NewsmaxAdria

Jedna od njih u dugačkom nizu jeste i saobraćajna nesreća na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je stradala Stanika Gligorijević, a učestvovalo je vozio Vlade Srbije u kom se nalazio Zoran Babić, direktor Koridora Srbije.

Ono što ovu neserću čini drugačijom od ostalih, osim što je u njoj učestvovao visoki funkcioner, jeste to što je u sudskom procesu koji je usledio presuda doneta bez krucijalnog dokaza, to jest bez dva minuta snimka sa sigurnosne kamere koji su volšebno nestali, a na kojima se navodno vidi trenutak kada Babićev auto udara u onaj u kom je bila Stanika sa porodicom.

Upravo o tim ključnim dokazima govorio je predsednik Aleksandar Vučić i to u zavisnosti od situacije – najpre da je video snimak, ali da ga ne preporučuje porodici jer je prilično uznemirujuć, a onda je „promenio ploču“. Kako je moguće da državna tužiteljka ne odreaguje na ovakvo ruganje pravdi, verovatno nikada nećemo saznati.

Ipak, da je i ovog puta preovladalo selektivno slepilo Zagorke Dolovac teško je poverovati jer se o ovoj temi polemisalo mesecima u javnosti, čak i nakon što je presuda doneta, a pravda, makar formalno, namirena.

Zbog toga nije zgoreg zapitati se da li je treći mandat zapravo trenutak kada će se Dolovac probudit iz svog višegodišnjeg sna i povući bilo kakav potez iz svoje nadležnosti pa tako i stati na put bahatim državnicima koji političke poene zarađuju najprljavijim potezima igrajući se sa životima nevinih.

Foto: Vesna Lalić

O tome koliko je pravosuđe obesmišljeno i kako ne postoji ni trunka optimizma u građanima, najbolje je oslikala sestra nastradale Stanike Gligorijević, Mirjana Aleksić, kada je u jednom od svojih razgovora sa reporterima Nova.rs kazala da ne misli da će suđenje biti održano u fer uslovima.

„Ne verujem da će pravda da pobedi. Svi oni sve pričaju kontra, svi su podmićeni. Kako je Aleksandar Vučić naredio, oni tako pričaju, tako rade, a upropastili su nas. Zoran Babić je uz Vučića i tako to sve ide, a mi smo unesrećeni zauvek. Pa šta to Vučića tišti toliko pa dolazi kod dece moje sestre Stanike. Što ne dođe krivac, što ne dođe Babić? Nijednom nas nije obišao da vidi kako smo, da vidi li imamo od čega da živimo, jer ja posle nesreće više nisam sposobna da radim. Sestru mi je ubio, a Vučić dolazi kod njene dece. Sram ga bilo“, rekla je Mirjana Aleksić u jednom od razgovora sa reporterima Nova.rs.

Mirjana Aleksić Foto: N1

Podsetimo, Dolovac je 7. juna u okviru propisane izborne procedure, pred stručnom komisijom, prezentovala svoj plan i program za Republičko tužilaštvo, doduše daleko od očiju javnosti.

Portal Nova.rs će u narednim danima predstaviti sve afere koje su prošle pored Zagorke Dolovac, a koje ona nije mogla, odnosno nije želela da vidi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare