Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstcok

Portal Nova.rs obišao je danas Arhitektonski fakultet u Beogradu, nakon što su se na društvenim mrežama pojavile ispovesti studentkinja koje tvrde da ih je docent (ime poznato redakciji) tog univerziteta seksualno uznemiravao, međutim, pomenutog predavača nismo zatekli u kabinetu. Tvrde da se neko vreme ne pojavljuje na univerzitetu.

Nova.rs je pokušala  da razgovara sa dekanom koji je u tom trenutku bio na sastanku, kao i sa docentom koji je akter cele priče ali smo ostali iza zaključanih vrata.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako kažu studenti, od početka afere on se retko pojavljuje a oni se nadaju da će ovaj slučaj dobiti epilog kakav zaslužuje.

„Čula sam za to, znamo odavno ali mi imamo jako liberalan odnos ovde. Palimo cigarete po hodnicima i na predavanju, pa je možda zbog toga sve tako kako jeste. Nemamo sa svima takav odnos i ne ponašaju se svi asistenti kao on. Dolazi vidno pijan i istina je da je previše navalentan. Mi se za određene probleme obraćamo fakultetu, ali nas niko ne čuje, a kada je u pitanju ovako nešto drastično ne znam kako će reagovati. Drago nam je što se po pitanju toga napokon dešava nešto od strane medija i ljudi, a ja za sebe mogu da kažem da sam izbegavala konsultacije kod njega baš zbog toga, dok je moja drugarica imala neprijatno iskustvo“, ispričala je studentkinja koja je želela da ostane anonimna.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, ranije danas Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet o navodima o seksualnom uznemiravanju koji su se pojavili na internetu.

„Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti je formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram. Tužilaštvo je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrdjivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Po prijemu izveštaja policije, Više javno tužilaštvo u Beogradu će blagovremeno obavestiti javnost o daljem postupanju“, navelo je tužilaštvo.

Podsetimo, uprava Arhitektonskog fakulteta u Beogradu tokom vikenda se oglasila o navodima koji se se pojavili na društvenim mrežama. Tvrde da za pomenute slučajevi nisu znali sve do subote. Studenti, sa druge strane, ističu da o ponašanju docenta pisali u anketama na platformi „e student“.

Suspendovane konsultacije

Inače, kako je nezvanično saznala Nova.rs, konsultacije u kabinetu pomenutog profesora privremeno su suspendovane nakon što su se pojavile informacija o seksualnom uznemiravanju.

Pročitajte još:

Slučaj uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu potresao je javnost u Srbiji.

„Ne osećam se bezbedno u sali profesora (ime poznato redakciji)“ – naziv je ankete koja je nedavno osvanula na društvenim mrežama, a kojoj je za cilj da se sve žrtve seksualnog uznemiravanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu jave.

Potom je krenula lavina ispovesti devojaka koje su doživele traumatična iskustva.

„Ponaša se neprimereno i pravi neprijatne komentare prema devojkama u njegovoj sali. Priđe devojkama previše blizu i ispipa im kosu, ramena.. Na čašu je napravio komentar kako muški ne trebaju da nose šorc na fakultetu, dok je to potpuno drugačije ako devojke nose suknje“, poslala je jedna od studentkinja.

BONUS VIDEO: Škola u Beogradu zataškava seksualno nasilje: Više im stalo do ugleda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare