Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić još u avgustu obećao stanarima obrušene zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru da će za godinu dana na istom mestu Grad izgraditi nove stanove, situacija se do danas nije pomerila sa mrtve tačke. Reporteri Nova.rs danas su se uverili da iseljena ruševina i dalje stoji, pa se postavlja pitanje koliko je realno da se novi objekat izgradi za svega osam meseci.

Prošlo je gotovo četiri meseca, od kada se 16. jula 2021. godine urušio deo zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru. Uviđajem Građevinske inspekcije i policije utvrđeno da temeljna jama nije bila propisno i dovoljno obezbeđena i u skladu s propisima, usled čega je pet porodica ostalo bez krova nad glavom.

Goran Vesic
Goran Vesić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Goran Vesić je 18. avgusta svečano uručio ključeve privremenih stanova oštećenima i obećao da će se nova zgrada izgraditi kroz godinu dana. Ipak, naš reporter je danas posetio lice mesta, gde sve stoji i dalje netaknuto, bez daljeg pomaka, pa se postavlja pitanja koliko je moguće da se njegovo obećanje ostvari.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izgradnja ni na vidiku

„Tada sam stanarima obećao da ih Grad neće ostaviti na cedilu. Odmah su smešteni u hotel Slavija, a od naredne srede će moći da se usele u stanove u vlasništvu Grada Beograda. Ti stanovi su privremeni i u njima će stanari iz Vidovdanske moći da žive dok im se ne izgradi nova zgrada na istoj lokaciji“, naveo je Vesić prilikom svečane predaje ključeva.

Ipak, do danas nikakvi radovi u Vidovdanskoj nisu počeli.

Dok se Goran Vesić vozi u svojoj pokretnoj kancelariji i „pomaže građanima“, vreme prolazi, a kako će za tako kratak obećani period niknuti nova zgrada za oštećene građane, nije poznato.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Slučajem Vidovdanske zamenik gradonačelnika Goran Vesić dodao je na svoju listu još jedno prazno obećanje, dok su građani ponovo žrtve nesavesnog rada nadležnih organa i interesa neodgovornih investitora.

Podsetimo, zgrada se obrušavala u dva navrata, iako je nadležna inspekcija po hitnom postupku naložila sanaciju temeljne jame kako bi se obezbedilo gradilište i sprečilo dalje urušavanje. Do sledećeg urušavanja došlo je samo nekoliko dana kasnije i to u trenutku kada su stanari došli da obiđu svoje stanove.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Strah nakon Vidovdanske i dalje prisutan kod građana

Postoji strah da bi ovakav incident kao u Vidovdanskoj mogao da se ponovi, ako neki investitori nastave sa svojim nesavesnim radom. Inače, bilo je više slučajeva na toj beogradskoj opštini da se prilikom kopanja podzemne garaže došlo do vode. Stručnjaci upozoravaju da je Vračar pun podzemnih izvora.

Strah se opet aktivirao kod građana, kada se sinoć urušila zgrada u Južnom Bulevaru na broju 94, gde su stanari okolnih zgrada odmah izašli na ulicu, plašeći se za svoju bezbednost. Upravo za tu novogradnju, stanari okolnih zgrada su i ranije podnosili žalbe, tvrdeći da gradilište nije obezbeđeno.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„U poslednja tri-četiri dana pada kiša, mi smo obustavili radove i obrušila se zemlja. Nije ništa opasno po stanove okolnih zgrada i kuća. Digla se velika buka, inspekcija je konstatovala da nema nikakvih nepredviđenih okolnosti“, istakao je danas investitor Mitrović.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vračar se može nazvati rajem za divlju gradnju i nesavesne investitore, kojima grad deli građevinske dozvole šakom i kapom, a kada se ovakvi incidenti dogode, sav trud se ulaže da se slučaj zataška.

Pročitajte još:

Saslušanje svedoka zakazano za decembar

O novim informacijama i daljoj istrazi, kontaktirali smo Prvo osnovno tužilaštvo.

„Obaveštavamo Vas da je tužilaštvo u predmetu koji je formiran po krivičnoj prijavi podnetoj od strane Sekretarijata za inspekcijske poslove – odeljenje za inspekcijske poslove protiv više lica zbog izvršenja krivičnog dela Teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl. 288 st. 1 u vezi čl. 281 st. 1 KZ povodom događaja od dana 16.7.2021. godine kada se urušio deo zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, prilikom izvođenja radova na susednoj parceli saslušalo sve okrivljene, zatim ispitalo četrnaest svedoka i oštećenih, te je donelo naredbu o građevinsko-tehničkom veštačenju i spise dostavilo Gradskom zavodu za veštačenje. Ispitivanje ostalih svedoka zakazano je za decembar mesec, nakon čega će biti doneta konačna odluka u predmetu“, istakli su iz Tužilaštva za Novu.rs.

Podsetimo, glavni osumnjičeni D.R, B.S, M.R. i G.M. saslušani su 26. avgusta.

Nakon što je osumnjičeni D.R. saslušan u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu zbog obrušavanja zgrade i nakon pribavljanja određene dokumentacije, tužilaštvo je proširilo postupak na još dva lica, a dat je i nalog policiji da se izvrše dodatne provere u odnosu na još jednu osobu za koju postoje osnovi sumnje da je učestvovala u izvršenju krivičnog dela, saopštilo je Prvo osnovno javno tužilaštvo.

Nakon saslušanja svih okrivljenih, biće naloženo građevinsko-tehničko veštačenje, ispitani oštećeni i svedoci i sprovedene sve druge dokazne radnje i doneta odluka.

BONUS VIDEO: Vidovdanska protest zgrada

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar